Saturday 8 October 2016

Prirodna njega za prirodan sjaj kose

U ovom članku vam donosimo nekoliko prirodnih načina za njegu kose. Osnovna uloga kose kod ljudi je da štiti glavu od naglih promjena temperature, ali u današnjem društvu kosa ima i bitnu estetsku ulogu.
U našem životu ona  predstavlja i modni detalj, a tada već govorimo o frizuri.

Dnevno kosa može da naraste i do 0.5 milimetara, što je rijedak slučaj, inače naraste dosta manje. Poznajemo tri stadija razvoja kose, prvi je rast, drugi je prestanak rasta i na kraju treći stadij poznajemo kao mirovanje.


Nakon stupnja mirovanja dolazi do opadanja vlasi kose, a u slučaju izraženijeg opadanja kose potrebno se obratiti liječniku za stručno mišljenje. Opadanje kose može biti znak neke bolesti, a postoje slučajevi i nasljednog opadanja kose. Nasljedno opadanje kose se može djelomično ublažiti, ali ne i u potpunosti zaustaviti.

Da bi pravilno njegovali kosu, potrebno ju je tretirati od korijena dlake pa do vrhova. Jedino se na taj način može djelovati na određene neželjene pojave, kao što su masna kosa ili previše suha kosa, te na kraju pojavu perut.

Jedno od osnovnih pravila za njegu kose odnosi se na sušenje kose nakon kupanja. Dakle, kosu ne smijete trljati ručnikom, dovoljno ju je tek umotati u ručnik i pustiti da se osuši. Također, trebate u potpunosti izbjegavati korištenje fena za kosu. Odabir šampona za kosu od velike je važnosti za njezino zdravstveno stanje, tako da nema potrebe trošiti riječi na to.


Jedino što možemo preporučiti je da prilikom odabira najboljeg šampona za vašu kosu, gledate da on bude na bazi ljekovitog bilja.

Jedan dosta djelotvoran način za uklanjanje prhuti iz kose prirodnim putem je sljedeći: Masirajte korijen kose mlakim jabučnim octom, koji ostavite da stoji dvadesetak minuta na glavi, te ga nakon toga isperete mlakom vodom. Zbog bogatog sadržaja kiseline u octu, treba paziti da ga se ne koristi česti te prilikom korištenja treba paziti na doziranje.


Suhu kosu možete tretirati na sljedeći način: Istucite dva jaja s 4 žlice maslinovog ulja, i tu smjesu utrljajte u korijen kose. Nakon deset minuta isperite kosu. Ovaj postupak ponavljajte jednom tjedno, prije pranja kose, dok ne uočite poboljšanje.


No comments:

Post a Comment