Saturday 8 October 2016

Giht – Šta je giht i kako ga liječiti?

Ovaj put govorimo o gihtu. Saznajte šta je giht i ko najčešće obolijeva od njega. Također moći ćete saznati i kako se prirodnim putem može liječiti giht. Pa počnimo:

Više od dva miliona Amerikanaca pati od mučnih bolova i otoka koje donosi giht. Više od 95 procenata oboljelih čine muškarci stariji od trideset godina. Broj Amerikanaca koji pate od ove bolesti se za posljednjih trideset godina udvostručio.

Giht se nekada povezivao sa izobiljem: ako ste imali giht, bio je to znak da ste pretjerivali sa pogrešnim vrstama hrane. U stvarnosti, giht je oblik artritisa prouzrokovan viškom mokraćne kiseline, nusproizvodom supstance zvane purin, koja se nalazi u određenim vrstama namirnica kao što su meso, inćuni, špargle, piletina i pečurke. Nepravilnost u načinu na koji organizam razlaže mokraćnu kiselinu prouzrokuje višak mokraćne kiseline i njenih soli (urata) i njihovo akumuliranje u krvotoku i zglobovima.
Ovo rezultira uništavanjem zglobova i naslagama soli u koži i hrskavici, naročito palca na nozi. Pretjerana količina soli mokraćne kiseline također oštećuje bubrege i može da dovede do stvaranja kamena u bubregu. Da biste oboljeli od ove bolesti, nije potrebno da budete proždrljivi, nju prouzrokuje jednostavna greška u metabolizmu i, za neke ljude, najmanja količina pogrešne hrane dovoljna je da inicira napad.


Klasično liječenje gihta uključuje prepisivanje lijekova (alopurinol) koji povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline, ili koji usporavaju formiranje njenih soli. Ukoliko patite od ozbiljnog oblika gihta, alopurinol može da vam malo olakša simptome. Navest ćemo vam neke dodatke koji mogu da pripomognu da ne dođe do razbuktavanja bolesti.

Blagotvorno ljekovito bilje protiv gihta

Sok od trešanja – Trešnje mogu da smanje nivo mokraćne kiseline, a sok od trešanja se u Evropi koristi kao pravi lijek za giht. Ostali plodovi koji mogu da pomognu jesu glogove bobice, borovnice, bobice kleke i ostalo bobičasto voće tamnocrvene i plave boje. Takve bobice su bogate antocijanidinom i proantocijanidinom, za koje se vjeruje da pomažu u normaliziranju nivoa mokraćne kiseline.
Grožđane sjemenke — Grožđano sjeme sadrži bioflavonoide, supstance koje voću daju boju. Bioflavonoidi djeluju zajedno sa vitaminom C u prevenciji uništavanja kolagena, koji može da pogorša simptome artritisa.
Sok od celera – Ovaj sok je odličan diuretik koji doprinosi protoku mokraće kroz bubrege i može da ublaži simptome gihta.

No comments:

Post a Comment