Tuesday 6 December 2016

Top 10 najzdravijih namirnica

Uz pomoć pravog izbora namirnica možete uspješno spriječiti srčane bolesti, ostati vitki i pojačati imunološki sustav
Razne institucije, liječnici, fitness treneri, apsolutno svi koji su svojom karijerom vezani uz zdravlje, tijelo i poboljšanje općeg zdravlja preporučuju nam hranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama, nemasnim mesom. Uz pomoć pravog izbora namirnica možete uspješno spriječiti srčane bolesti, ostati vitki i pojačati imunološki sustav, a mi ćemo vam predstaviti top deset najzdravijih.

1. Pečurke
Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.
2. Ječam
Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola i vrlo korisna za regulaciju probave.
3. Orasi
Nevjerovatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.
4. Integralna tjestenina
Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice od cijelog zrna vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.
5. Puter od kikirikija ili badema
Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinske) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami napraviti.
6. Kinoa
Kinoa nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i gvožđem i pruža tijelu energiju.
7. Obrano mlijeko
Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju i D vitamin koji je borac protiv raka.
8. Borovnica
Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.
9. Bulgur
Bulgur je napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom i B vitaminom. Izuzetno je blagotvoran za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.
10. Sočivo
Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznato je kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenih-hidrata.

No comments:

Post a Comment