Monday 5 December 2016

Sedam namirnica koje imaju više vitamina C od narandže

Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovno posežemo za narandžama. Ovaj citrusni plod uistinu je dobar izvor tog vitamina (53 miligrama u 100 grama) što osnažuje imunitet tijela i pomaže nam boriti se protiv sezonskih prehlada. Ali u prirodi ima sličnih namirnica koji nude i više od toga. Otkrijte ih!

Crvena i žuta paprika

Trebate li 'fiks' vitamina C uzmite papriku! Stotinu grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od narandže.

Brokula

Trebate dodatnih poticaja za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama nasjeckane brokule nalazi se oko 90 miligrama vitamina C.

Kelj

Svježi listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U stotinu grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata te vlakana.

Guava

Nevjerovatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporučuje se guavu konzumirati u svježem obliku jer sokovi recimo u sebi nemaju jednaku vitaminsku vrijednost kao svježi plod.

Kivi

Zeleno 'dlakavo' voće svakako uključite u svoju prehrambenu rutinu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C.

Karfiol

Ne zaboravite na karfiol! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela ima otprilike 70 miligrama vitamina C u stotinu grama.

Papaja

U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambrenih vlakana, vitamina A i folata, piše Zadovoljna.hr.

No comments:

Post a Comment