Friday 13 January 2017

Mislite da pomažu? Pročitajte popis opasnih antidepresiva koji uzrokuju iznenadnu smrt


Rezultati istraživanja pokazali su da ovi antidepresivi uzrokuju produljenje QT intervala, dijela ciklusa mjerenja srca elektrokardiogramom poznatijeg kao EKG. Iako se točan broj lijekova koji stvaraju ovaj fenomen ne zna, poznato je da se najviše ističe metadon kod kojeg se kod nekih bolesnika povećavanjem doze bilježe iznenadne smrti.
Lista antidepresiva koja može uzrokovati iznenadnu smrt ubrzano raste, s citalopram koji je na vrhu popisa, pa do Celexa i Cipramila za koje je najnovije istraživanje objavljeno nedavno u časopisu British Medical Journal također ustvrdilo štetnost.
Rezultati istraživanja pokazali su da ovi antidepresivi uzrokuju produljenje QT intervala, dijela ciklusa mjerenja srca elektrokardiogramom poznatijeg kao EKG. Iako se točan broj lijekova koji stvaraju ovaj fenomen ne zna, poznato je da se najviše ističe metadon kod kojeg se kod nekih bolesnika povećavanjem doze bilježe iznenadne smrti.
‘Nema simptoma koji upućuju na rizik. Posve normalna osoba će doslovno pasti mrtva’, piše Heidi Stevenson na GaiaHealth.com.
Tihi ubojica
Srca je regulirano nizom električnih impulsa, a ključne točke na EKG-u su označene slovima P, Q, R, S, T. Ako se vrijeme između Q i T valova produljio, to se naziva ‘QT istezanje’.
‘Tu uglavnom nema vanjskih tragova, tako da izvan testiranja ne možete znati jeste li pogođeni’ piše Stevenson.
Istraživači su, u svom izvješću, bili posebno usredotočeni na opasnosti od iznenadne smrti povezane s Celexom za koji su također zaključili da se povećanjem doze povećava rizik od smrti. Isto tako su istaknuli i da Citalopram uzrokuje iznenadnu smrt, ovisno o dozi produljenje QT intervala, te kako više ne bi trebao biti propisan na doze veće od 40 mg na dan.
Ta tvrdnja je podržana u samoj referenci za citalopram koja kaže: ‘Doze iznad 40 mg / dan ne preporučaju se zbog rizika produljenja QT intervala bez dodatne naknade za liječenje depresije.’
U obavljanju svoje studije, istraživači su ispitali 38.397 odraslih koji su povremeno bili na terapiji antidepresiva ili metadona između veljače 1990. i kolovoza 2011., u razdoblju od više od dva desetljeća. Antidepresivi praćeni tijekom tog razdoblja od strane pacijenata uključenih u studiju su citalopram (celexa), escitalopram (Lexapro), fluoksetin (Prozac), paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft) amitriptilin, bupropion (Zyban), dulokse (Cymbalta), mirtazapin (Remeron), nortriptilin, i venlafaksin (Effexor).
Svaki sudionik išao je na EKG 14 – 90 dan nakon što su primili svoje propisane lijekove. Istraživači su otkrili da su svi antidepresivi na neki način utječu na AT interval, iako je metadon utjecao značajnije od svih ostalih..
Jedan lijek, međutim – bupropion (Zyban) – imao je suprotan učinak. Q-T interval je bio skraćen. No, kraći QT interval, za usporedbu, također može uzrokovati srčane aritmije i nesvjestice, stanja koja opet mogu dovesti do iznenadne smrti.
Ranije istraživanje pokazalo je sličnu vezu
Najgori antidepresivi – oni koji su najviše produljili QT intervale – bili su citalopram (celexa), escitalopram (Lexapro), i amitriptilin, zaključak je stručnjaka. Općenito, jedan od pet ispitanika koji uzimaju te lijekove doživjeli su abnormalne rezultate EKG-a i posebno produljenje QT intervala. Klinički značaj ovih nalaza, međutim, još uvijek je nepoznat.
Dr. Stevenson piše:
‘Mi znamo da produljenje QT intervala može dovesti do iznenadne smrti. U stvarnosti, to se ne događa često – iako nitko ne može kvantificirati učestalost smrti. Dakle, čini se da je jedini etički pristup informirati ljude o opasnosti od iznenadne smrti nakon uzimanja tih lijekova.
Ranije istraživanje je također pokazalo da antidepresivi uzrokuju produljenje QT intervala. U 2004, Dr. M. Dan Roden piše: “jedan od najčešćih uzroka povlačenja ili ograničavanja uporabe lijekova je produljenje QT intervala koji najčešće završavaju smrću.’

No comments:

Post a Comment