Sezonska hrana je jeftinija
Naravno da ćete više platiti brusnicu usred ljeta, nego što biste ju platili u jesen. Plaćanjem hrane plaćate i njezin uzgoj, koji je znatno jednostavniji i jeftiniji kada se hrana uzgaja u vrijeme kada je to predviđeno.
Sezonska hrana je ukusnija
Ako ćete jesti namirnice na vrhuncu njihove sezone, uživat ćete u punom bogatstvu okusa jer su sazrijevale u prirodnim uvjetima, zbog čega imaju potpuno prirodan i odličan okus.
Sezonska hrana je bolja za okoliš
Uzgajanje krivih namirnica na krivom mjestu i u krivo doba godine znači povećano korištenje kemijskih spojeva koje ne štete samo namirnicama, već i prirodi.
Sezonska hrana je zdravija
Kao što će kemijski spojevi za uzgoj narušiti ljekovita svojstva namirnica, isto tako će imati negativno djelovanje na zdravlje. Rezultat toga je da jedete nešto za što mislite da je zdravo, a ustvari trujete vlastito tijelo. Kada biste jeli sezonski, sigurno biste jeli i zdravije.
Najbolje voće
Jabuka
Jabuke sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Jabuka pripada najzdravijim namirnicama svijeta, a jako je dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Ako ste u mogućnosti, jedite jabuke iz organskog uzgoja jer je ovo voće s gotovo najvišom razinom pesticida.
Brusnica
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Jako je dobar izvor vitamina E i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.
Grejp
Također sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Grejp je intenzivnog okusa koji ne odgovara velikom broju ljudi.
Kivi
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, kalija i bakra. Odličan je izvor vitamina C i K.
Limun
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu različitih jela pa čak i kao začin.
Naranča
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Naranča je jedna od najzdravijih namirnica svijeta.
Nar
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline, a odličan izvor vitamina C i K. Nar je ukusan i odlično se slaže sa različitim namirnicama.
Mandarina
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Mandarine su ukusne i ne trebaju im nikakvi dodaci. Najzdravije su svježe.
Najbolje povrće
Brokula
Jedna je od najzdravijih vrsta namirnica. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Brokula je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana, zbog čega je krajnje vrijeme da ju počnete konzumirati češće.
Prokulice
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice ćete zavoljeti ako ćete ih pripremati na pravi način.
Kupus
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.
Mrkva
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana i jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.
Cvjetača
Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Cvjetaču je lako pripremati i bit će odličan prilog različitim jelima.
Celer
Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalija i mangana. Celer je odličan za pripremu kremastih juha.
Špinat
Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.
No comments:
Post a Comment