Thursday 8 December 2016

Mišljenje stručnjaka: Koja grickalica je najmanje štetna?

Mnogi ne mogu bez grickalica (Foto: Guliver/ThinkStock) S grickalicama u organizam unosimo puno masnoća, soli i ugljikohidrata pa zbog toga trebamo biti oprezni prilikom njihove konzumacije.
Unos grickalica trebao bi biti povremen. Ne učestalo i ne svaki dan. Tu je bitna i količina. Nije isto ako netko pojede jedan štapić ili 50 komada štapića, kazala je Sanja Jelušić, nutricionistkinja iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
"Zbog velike količine soli u grickalicama oni koji ih jedu prekomjerno često dobivaju kardiovaskularna, moždana ili bubrežna oboljenja."
Osobe koje nisu fizički aktivne veliki unos ovakve hrane može dovesti do pretilosti. Zbog velike količine soli u grickalicama oni koji ih jedu prekomjerno često dobivaju kardiovaskularna, moždana ili bubrežna oboljenja.
Obožavaju ih i djeca, ali u današnje vrijeme kada je svijest o njihovoj štetnosti velika, roditelji svojim mališanima daju zdravije verzije grickalica poput čipsa od jabuka ili ukusnih sjemenki bundeve.
Na pitanje koju bi od ponuđenih grickalica (kokice, štapići, flips i čips) dala svojoj djeci, nutricionistkinja Sanja Jelušić odabrala je kokice uz napomenu da ipak ne smiju biti previše slane.

No comments:

Post a Comment