Iako se žitarice rijetko uzgajaju u manjim vrtovima, isplati se posijati barem malenu gredicu jer su mnoge od njih ljekovite. Okušati se možete i u uzgoju. Iako ih neki izbjegavaju zbog neugodna mirisa, luk i češnjak dobro je jesti u što većim količinama, osobito tijekom hladnih zimskih dana.
Ljekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj se medicini koriste od najstarijih vremena. No i suvremena znanost ističe njihovu učinkovitost. Istraživanja su tako pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk.
Istraživanja također pokazuju da se kvercetin bolje i učinkovitije apsorbira iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovito jedenje luka također može smanjiti učestalost astmatičnih napadaja. To je zato što luk sadrži nekoliko spojeva koji ublažavaju upalu. Za to je, između ostalog, također zaslužan kvercetin, čije je djelovanje vrlo slično djelovanju lijekova protiv astme.
Najveća koncentracija te tvari nalazi se u ljusci luka. Iskoristiti je možete tako da cijeli neoguljeni luk dodate u lonac juhe dok se ona lagano kuha. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci. Druga mogućnost je da od osušenih ljusaka luka pripremate čajeve.
A češnjak pomaže kod niza oboljenja, od prehlada do preventive malignih bolesti. Aminokiseline iz češnjaka utječu na sniženje razine štetnoga kolesterola (LDL) i povišenje koncentracije zaštitnoga kolesterola (HDL) te snižavanje triglicerida. Djeluje i na širenje krvnih žila, osobito periferne, odnosno sužene krvne žile glave, očiju i nogu.
Stoga je koristan kod liječenja nekih vrsta glavobolje i bolnih grčeva u potkoljenicama. Poboljšava i potenciju - muškarcima s erektilnom disfunkcijom preporučuje se da svakog dana, tijekom tri mjeseca, pojedu po četiri češnja češnjaka na dan.
Istraživanja su pokazala da češnjak snižava krvni tlak za pet do deset posto, normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi. Pospješuje probavu i rad želuca te potiče rad jetre, bubrega i prostate.
Odavno je poznato i da češnjak uništava mikrobe te je znanstveno potvrđeno da je vrlo učinkovit kod infekcije stafilokokima, E. colli, gripe, prehlade i gljivica. Neugodan zadah koji češnjak izaziva najlakše je spriječiti tako da se uz češnjak popije čaša mlijeka (najučinkovitije je punomasno).
Mlijeko i češnjak kombiniraju se i u staroj švicarskoj metodi uklanjanja bolova u kralježnici i ishiadičnom živcu. Prije jela češnjak treba usitniti i ostaviti da stoji deset minuta jer se tako aktiviraju njegovi sastojci. Iako nije toliko poznat poput bijelog, crni češnjak postaje sve popularniji među vrhunskim kuharima, ali i fitoterapeutima.
Riječ je o zdravoj prerađenoj namirnici koja se dobiva tako da češnjak fermentira mjesec dana, uz strogo kontroliranu toplinu i vlagu. Tijekom tog postupka povećavaju se razine prirodnog spoja s–alil cisteina, koji pomaže u snižavanju kolesterola i smanjivanju rizika od srčanih bolesti.
Također, bijeli češnjak svoje antimikrobno, antibiotičko i protugljivično djelovanje može zahvaliti aktivnom sastojku alicinu, a kod crnog češnjaka s-alil cistein pomaže tijelu da bolje iskoristi alicin, zbog čega je i zaštita od infekcija snažnija. Američko istraživanje tako je pokazalo da ekstrakt crnog češnjaka skraćuje trajanje prehlade za 61 posto.
Koristan je i kao pomoć pri mršavljenju jer olakšava preradu glukoze, zbog čega smanjuje žudnju za slatkom hranom. Crni češnjak sadrži i dvostruko više antioksidansa od običnog češnjaka. Antioksidansi štite stanice od bolesti i smatra se da usporavaju proces starenja, a može ga se pojesti mnogo više od običnog.
20 ljekovitih recepata:
Bolovi u uhu Narežite pola glavice luka, kratko zagrijte na tavi te stavite u tanku pamučnu čarapu. Malo stisnite da čarapa bude vlažna. Ovaj oblog stavite na uho te učvrstite zavojem ili kapom. Prikladan je i za djecu.
Peludne alergije Ne bacajte ljuske luka - one su bogate kvercetinom, koji smanjuje upale i ublažava simptome alergija. Ljuske luka (najbolje ljubičastog) posušite, usitnite i pripremite kao čaj - prelijte vrućom vodom, ostavite 10 minuta i procijedite. Pijte 2-3 šalice na dan.
Kandida Budući da je crni češnjak toliko moćan, savršena je hrana za borbu protiv kroničnih bolesti. Slobodni radikali oštećuju stanice, što može dovesti do bolesti srca, Alzheimerove bolesti, problema s cirkulacijom, reumatoidnog artritisa i drugih kroničnih bolesti. Osobito je preporučljiv oboljelima od kandide, koji bi češnjak trebali jesti što više.
Olakšavanje artritisa Ayurveda, indijska alternativna medicina, preporučuje luk za olakšavanje simptoma artritisa. Sok od luka umiješajte u sezamovo ulje i time tretirajte bolesna područja.
Kura za vitalnost Kod opće slabosti organizma iskušajte kuru lukom. Tijekom 40 dana svakodnevno na prazan želudac treba pojesti veću glavicu luka s crnim kruhom. To bi trebalo pomoći kod kašlja, bolova, teške stolice, umora, bljedila i drugih tegoba.
Nesanica Kako biste pripremili napitak za lakši san, žličicu svježe iscijeđenog soka od luka umiješajte u mlako mlijeko i popijte prije spavanja. Želite li ugodniji okus, možete mlijeku dodati med.
Ekcemi Svaku drugu večer oboljele dijelove navlažiti jakim čajem od listova ružmarina i hrastove kore. Pričekati da se posuši, a zatim namazati melemom od 4 žlice masla, 4 žlice maslinova ulja, 1 žlice usitnjene kore od bazge, 1 žlice listova i cvjetova ružmarina, 3 g tamjana, 3 g pčelinjeg voska te veće glavice očišćenog i usitnjenog luka. Sve sastojke staviti u emajliranu posudu, promiješati i dodati 3 dl ulja kantariona ugrijanog na 50°C.
Grijati na laganoj vatri uz neprekidno miješanje drvenom kuhačom. Pritom paziti da temperatura mješavine ne bude veća od 60°C. Kuhati i miješati jedan sat, a zatim procijediti i uliti u staklenku. Čuvati u hladnjaku i upotrebljavati za mazanje oboljelih dijelova tijela dva puta na dan.
Lakše dojenje Jedenje što veće količine sirovog crvenog luka preporučuje se dojiljama radi povećavanja kvalitete i količine mlijeka.
Bolovi u leđima Mlijeko protiv bolova u leđima: narežite ili izgnječite 2 češnja češnjaka i ostavite ih da odstoje desetak minuta. Zagrijte 2 dl mlijeka tako da bude vrlo toplo, ali ne i vruće. Ubacite češnjak, ostavite na 20 minuta, dobro promiješajte i procijedite. Češnjak na kraju bacite, a mlijeko popijte. Pijte jedanput ili dvaput na dan tijekom dva tjedna.
Gljivice Protiv gljivica na noktima, prelijte osam žlica zdrobljenih suhih ljuski luka s pola litre votke. Ostavite da odstoji 10 minuta pa procijedite. Namočite komad pamuka u tinkturu i nanosite na nokte zahvaćene gljivicama 2-3 puta na dan. Druga mogućnost je namakanje stopala ili ruku u toplom čaju od ljuski luka 20-30 minuta.
Kurje oči Uzmite glavicu luka, prerežite je napola, stavite u 1 dl vinskog ili jabučnog octa da stoji četiri sata. Izvadite luk i oblog privijte navečer prije spavanja na kurje oko i ostavite da stoji do jutra. To ponavljajte više dana zaredom te izvadite omekšani dio.
Proširene vene Uzmite dvije žlice osušenih ljuski luka, prelijte sa 100 ml votke ili jake rakije te ostavite da stoji tjedan dana. Procijedite. Uzimajte 20 kapi 2-3 puta na dan tijekom deset dana.
Ječmenac Tvrdi ječmenac masna je oteklina na koži očnoga kapka. Tijekom dana treba tri puta isprati ječmenac čajem od kamilice, nakon toga staviti oblog od maslinova ulja nakapanog na pamučnu krpu i držati što dulje. Prije odlaska na spavanje treba u pećnici ispeći malu glavicu crvenog luka, oguliti je i zgnječiti.
Dodati malo maslinova ulja, zamotati u pamučnu krpu i mlaki oblog priviti na bolno mjesto. Ponavljati prema potrebi, svakodnevno prije spavanja dok tegobe s ječmencem ne nestanu.
Oblozi za stopala Za mnoge tegobe i slabost organizma luk se koristio tako da su se dvije velike glavice nasjeckale na tanke kriške koje bi se natrpale u stare čarape koje bi se navukle na noge prije spavanja. Luk ostaje na nogama cijele noći, a ujutro se noge dobro operu. Smatra se da ovaj oblog pomaže kod prehlade, groznice, kašlja i dijabetesa.
Upala jednjaka Kod upale jednjaka preporučuje se jelo za koje vam je potrebno 500 g raskuhanog usitnjenog crvenog luka kuhanog u glavicama, 100 g riže, 100 g oguIjena i sitno izrezana krumpira, 4 lista svježe metvice i 6 žlica maslinova ulja. Umjereno slanu mješavinu staviti u 1 litru do 1 1/2 litru vode te kuhati ili peći u pećnici. Jelo se jede mlako uz čaj od kamilice radi lakšega gutanja.
Povišen tlak Prirodni lijek protiv povišenog tlaka je čaj od ljuski luka - ogulite luk i ljuske skuhajte kao što biste skuhali bilo koji drugi biljni čaj. Svakog dana popijte šalicu tako pripremljenog čaja i pratite ima li kakvih poboljšanja. Na isti način možete pripremati i čaj od ljuski češnjaka, koji je također vrlo djelotvoran protiv povišenog tlaka.
Tinktura od češnjaka Očistite i narežite 250 g češnjaka, stavite u staklenku, prelijte litrom 45-postotne rakije i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji 14 dana na toplome mjestu (na temperaturi od oko 30 stupnjeva) i tijekom dana više puta promućkajte. Procijedite i u vrijeme zaraznih bolesti uzimajte od 10 do 15 kapi na dan kao preventivu. Kod tih bolesti uzimajte po 20 kapi dva puta na dan.
Za liječenje dišnih putova U litru vode staviti pola kilograma sitno isjeckanog luka s jednakom količinom šećera i kuhati 3 sata. Ohladiti, dodati 3 velike žlice meda, sve dobro promiješati i spremiti u staklenke. Žlica ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode, više puta na dan, promiješa se i popije. Uzima se za liječenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja te problema s prehladom i gripom.
Domaći sirup protiv kašlja Ogulite i sitno narežite 6 glavica luka srednje veličine. Pomiješajte luk s 4 žlice meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad zdjele vode koja vrije. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 veliku žlicu svaka 2 ili tri sata. Ovaj sirup prikladan je i za djecu.
No comments:
Post a Comment