Thursday, 3 November 2016

Dobre i loše kombinacije namirnica

Dobre i loše kombinacije namirnica

Često se desi da i konzumacija zdravih namirnica izaziva određene probavne poremećaje. Uglavnom je razlog loša kombinacija tih namirnica....

 558  0  0  558  0

Kod osoba koje su potpuno zdrave, te loše kombinacije ne moraju izazvati nikakve poremećaje, ali svi ostali bi trebali pripaziti.
Kombinacije koje treba izbjegavati su:
Voće sa obrokom ili poslije njega (primjer: voćni kolač poslije obroka)
Životinjski proteini sa škrobom (primjer: meso i krompir, piletina i tjestenina)
Masnoće sa određenim namirnicama (primjer: masline s hljebom, tunjevina s majonezom)
Tečnost uz obrok (primjer: voda ili sok u toku obroka, čaj odmah nakon jela)
Dva koncentrovana izvora proteina (primjeri: salama i jaja, orašasti plodovi s jogurtom)
Kalcij sa čokoladom (kakao), jer kakao remeti apsorpciju kalcija
Željezo sa kalcijem (npr. mlijeko, jogurt, sir), jer kalcij remeti apsorpciju željeza (primjer: meso i druge proizvode bogate željezom služite 2 sata prije ili nakon konzumiranja mliječnih proizvoda)
Željezo (vlakna, mekinje, integralne žitarice) sa čajem i kafom također ometaju apsorbiranje željeza
Kombinacije koje treba preferirati su:
Željezo sa vitaminom C: željezo iz žitarica i povrća bolje će se apsorbirati ako u isto vrijeme uzimate namirnice bogate C vitaminom (npr. narančin sok, svježu papriku)
Povrće (fitohemikalije) + ulje (npr. maslinovo): na kraju kuhanja povrća ili u svježu salatu obavezno dodajte malo ulja
Vitamin D sa sunčevim zrakama: da bi se kalcij ugradio u kosti neophodan je D vitamin, za čije stvaranje je potrebno sunce, zato boravite na otvorenom
Kalcij sa oksalatima (npr. špinat): špinat sadrži oksalate koji mogu biti štetni za bubrege, stoga ga treba konzumirati sa mliječnim proizvodima koji ‘vežu’ i pomažu izmokravanje oksalata
Grahorice (grah, leća, grašak) služiti uz C vitamin (npr. narančin sok).

No comments:

Post a Comment