Thursday, 3 November 2016

Ako svako jutro budete pili maslinovo ulje, desit će vam se ove četiri stvari

Ako svakog jutra budete pili po supenu kašiku maslinovog ulja, već već prvog dana korištenja ćete osjetiti ove četiri stvari...

Maslinovo ulje se od davnina koristi u mnoge svrhe - od zdravlja, preko njege tijela do ishrane. Ono što maslinovo ulje čini super hranom jeste visok nivo mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline i različitih antioksidanata. Maslinovo ulje sadrži nezasićene i polinezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6 u sličnim količinama, kao i masnoće u majčinom mlijeku. Maslinovo ulje je zbog visokog sadržaja linoleinske kiseline nezamjenljiva hrana za obnovu i izgradnju nervnog sistema i mozga. Osim toga, maslinovo ulje se lahko probavlja i potpomaže rad želuca i crijeva, spriječavajući tako nastanak zatvora stolice i stomačnih grčeva. Antikancerogeno dejstvo Svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja su od pomoći protiv nekoliko vrsta raka. Kada su vršena istraživanja, najbolji rezultati su se pokazali u slučaju raka dojke i organa za varenje. Prevencija srčanog i moždanog udara Jedan od uzroka Alchajmerove bolesti je povećana akumulacija beta-amiloida u mozgu. Tim stručnjaka sa Univerziteta Monroe u Louisiani je otkrio da oleokantal, jedinjenje koje se nalazi u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ima sposobnost da kontroliše nivo beta-amiloida i značajno povećava njegovo čišćenje. Prevencija i kontrola nivoa šećera u krvi Ekstra djevičansko maslinovo ulje je pokazalo sposobnost da smanji učestalost dijabetesa. Maslinovo ulje može da bude od pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2, kada se koristi konzumira, ali i koristi za spoljašnju upotrebu. Regulisanje krvnog pritiska Studija objavljena u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine, pokazala je da su učesnici sa visokim krvnim pritiskom na kraju smanjili unos lijekova, zahvaljujući konzumiranju 30-40 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja svakog jutra. Nedavne naučne studije su otkrile da sve veći broj djece ima problem s masnoćama u krvi, što doprinosi pojavi gojaznosti koja na Zapadu pogađa jedno od troje djece uzrasta između šest i devet godina. Budući da maslinovo ulje snižava nivoe ukupnog holesterola u krvi, LDL-holesterola i triglicerida, pedijatri su počeli preporučivati maslinovo ulje kao zamjenu za masnoće životinjskog porijekla, kako bi se smanjio procenat gojaznosti. Ovo su samo neka u nizu otkrića o važnosti korištenja maslinovog ulja u ishrani ljudi i djece, a koje bi nas trebalo dodatno podstaći na njegovu konzumaciju.

No comments:

Post a Comment