Među sokovima od povrća pravi favorit je sok od šargarepe. On je klasični liferant prirodnog beta-karotena, koji se u organizmu prerađuje u vitamin A i pomaže očima, disajnim putevima, koža dobiva snagu da se bori protiv sunca, a staračke fleke mogu da se izbjegnu.
Nekoliko kapi maslinovog ulja u soku od šargarepe pomaže organizmu da bolje apsorbuje vitamin koji razgrađuje masti. Bankhofer preporučuje i sok od paradajza. Crveni pigment paradajza likopin, veoma je važan jer jača srce i krvotok i može da smanji rizik oboljevanja od raka. Također je veoma zdravo piti raso. On pospješuje probavu i snabdijeva organizam velikom količinom vitamina C. Bakterije mliječne kiseline izgrađuju crijevnu floru, i pomažu nam da ostanemo zdravi, jer se 70 odsto imuniteta izgrađuje u crijevima. Sok cvekle je također zdravo piti, a on se može miješati i sa sokom od pomorandže. Bankhofer savjetuje da se voćni sokovi ne piju čisti, već da se razblaže s vodom.
No comments:
Post a Comment