Tuesday 18 October 2016

Pelud i dugovječnost

Cvjetovi biljaka sadrže fini prah, uglavnom žut, koji se zove pelud.
U nordijskoj mitologiji kaže se da su bogovi jeli tajno jelo, zvano ambrozija, koje im je davalo besmrtnost. Ambrozija je bila mješavina meda i peludi nakupljenog u košnicama. Prema starim tekstovima Babilona, Egipta, Perzije i Kine smatralo se da je ta savršena tvar koja se dobiva od biljaka, ključ magijske moći, zdravlja i dugovječnosti.
Još i danas pelud se konzumira u raznim dijelovima svijeta koji poštuju stare običaje. Domoroci na tihooceanskim otocima koji su očuvali stari način života, obožavaju pelud kao tvar koja održava mladost i kao lijek za razne tegobe. Na nekim havajskim otocima domoroci upotrebljavaju pelud jedne vrste bora (Pandanus plant) u vjerovanju da će im održati mladost i dobro zdravlje.
Prema nekim izvješćima, domoroci u burmanskim džunglama energični su i krepki do poodmakle dobi. Visoki su, vitki i imaju savršene zube. Važan dio njihove prehrane čini kolač od meda i peludi iz košnica. Oni prave zalihe peluda za medicinsku uporabu.

Pelud — tajna dugovječnosti?

Godine 1945, ruski biolog Nikolaj Cicin proučavao je sredstva za dugovječnost. Poslao je dvije stotine upitnika osobama u Rusiji starijima od stotinu godina. Odgovorilo ih je stotinu pedeset. Cicin je napisao: “Utvrdili smo zanimljivu činjenicu. Odgovori su pokazali da velik broj njih ima košnice. Svi, bez iznimke, izjavili su da je med uvijek bio njihova glavna namirnica.” Potom je otkrio da u svim slučajevima “ti ljudi ne jedu baš med, nego ostatke koji padnu na dno košnice.” Cicin objašnjava da su svi ti ljudi siromašni i da prodaju med, a za sebe ostavljaju tek ostatke. Dublja istraživanja otkrila su da velik dio tih “ostataka” nije med, nego gotovo čist pelud.

Blagotvoran pelud

U godinama koje su uslijedile, znanstvenici iz raznih zemalja počeli su eksperimentirati s medom, prvo na životinjama, a potom i na ljudima. U Francuskoj je doktor Remy Chauvin primijetio veću vitalnost i uspješniju reprodukciju kod više generacija miševa koje je dvije godine hranio isključivo peludom. Govoreći o pokusima s peludom na ljudima, rekao je: “Prvi pokušaji uporabe protiv simptoma starenja pokazali su se vrlo ohrabrujućima.” Ustvrdio je također i da pelud dovodi do porasta težine i snage tijekom oporavka od bolesti, da potiče brzo povećanje broja crvenih krvnih zrnaca kod anemične djece i da je djelotvoran protiv kroničnog zatvora. Dodao je: “Zabilježili smo zanimljive primjedbe o slučajevima nadimanja i infekcije crijeva. Pacijenti koji su patili od kroničnog zatvora, koji nisu reagirali ni na antibiotike, posvjedočili su o poboljšanju. ” Brižljivo je zabilježio da nijedna od osoba koje su redovito uzimale pelud, nije primijetila nikakve popratne efekte tijekom dugačkog razdoblja.
Istraživanja raka
Istraživači su eksperimentirali s peludom dajući ga miševima kod kojih je umjetno izazivan kancerozni tumor. Pokazalo se da određene doze peludi usporavaju njegovu pojavu.

Sastojci peludi
Dva europska sveučilišta slažu se u tome da gotovo nijedna namirnica, ni biljnog ni životinjskog podrijetla, ne može zadovoljiti toliko osnovnih potreba kao sastojci okupljeni u kolaču od peluda. To se smatra najbogatijim tvarima u cijelom biljnom svijetu, pa se čak kaže da pelud “nema premca u prirodi”.
Znanstvena analiza provedena u Švicarskoj pokazala je da pelud sadrži bjelančevine, slobodne aminokiseline, veliku raznolikost šećera”, sok, masnoće, minerale, mikroelemente, velike količine vitamina B-kompleksa te vitamina A, D, E i C. “Neodređen broj enzimatičnih i hormonalnih elemenata, kao i antibiotika čini tu namirnicu iznimno bogatom. Štoviše, sigurno je da sadrži i druge aktivne sastojke, danas još nepoznate.”
Švicarski istraživači zaključili su slijedeće: “Očito je da pelud ima iznimno visok sadržaj elemenata potrebnih za život. Taj sadržaj je u raznim područjima viši od onoga u pivskom kvascu, klicama i matičnoj mliječi koji su poznati kao jaki revitalizatori.”
Jedan primjer
Svi dragocjeni sastojci peluda djeluju zajedno da bi održali vašu mladost, čak i ako ste već u zrelim godinama. To mnogi tvrde. Primjerice, evo što je napisala gospođa stara 37 godina:

“Prije dvije godine počela sam se osjećati vrlo umorno, bezlično, bez ikakve energije. Trebalo me je voditi za ruku i po mom malom stanu. Uznemirivalo me je to što mi je slabio duh i gubila sam se. Počela sam gubiti pamćenje. Vidjela sam mnogo starijih osoba u stanju senilnosti koje nisu prepoznavale ni vlastitu djecu i strašno sam se bojala da ne postanem i ja takva.
Jedna prijateljica predložila mi je da iskušam pelud. Počela sam uzimati tri kavene žličice dnevno. Dva tjedna potom umor je nestao i bila sam puna energije. Nastavila sam i, na moju veliku radost, bila sam mentalno sve oštrija. Nisam se gubila, a i pamćenje mi se popravilo. Sada mi je duh tako jasan kao kad sam bila mlada i jednostavno se osjećam čudesno dobro. Pelud će biti dio moje svakodnevne prehrane dok budem živa.”
Napomena: sam pelud je gorak, zato se često kombinira s medom kada se počne ozbiljno konzumirati.
Ima ga u komercijalnim dijetetičkim proizvodima.


No comments:

Post a Comment