Opuštajuće djelovanje peršina u probavnom sustavu olakšava nadutost i dispepsiju.
Kao diuretik peršin poboljšava lučenje tekućine iz organizma pa tako i izlučivanje otrovnih tvari.
Odličan je lijek za artritis i giht. Čaj od sjemena peršina opušta glatke mišiće u cijelom tijelu i olakšava glavobolju, migrenu, astmu, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. On potiče krvotok i dobro djeluje na živčani sustav, te ublažava letargiju i anksioznost.
Recept za vanjsku upotrebu peršina:
Zdrobljeno lišće peršina stavljeno na dojke tijekom laktacije ublažava oticanje i sprečava apscese. Uz to peršin ublažava ubode insekata i dobar je antiseptički oblog za posjekotine i rane.
Jedan dobar lijek protiv bakterija – naročito protiv Escherichie coli
Priprema lijeka: Korijen peršina operite, pa sameljite na mašinu. Isto tako uradite i sa limunom, a kasnije sve zajedno izmiješajte, te u smjesu stavite 20 dekagrama meda i 2 decilitra maslinovog ulja. Spremite lijek u čistu staklenku.
Sastojci za lijek: 25 dkg korijena peršina, 25 dkg limuna s korom, 20 dkg meda i 2 dcl maslinovog ulja.
Primjena lijeka: Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok se sve ne potroši.
Nakon uzimanja lijeka, potrebno je uraditi nalaze, a u slučaju da je bakterija još uvijek prisutna, ponoviti uzimanje još jedne doze lijeka.

No comments:
Post a Comment