Sunday, 23 October 2016

Kečapom protiv lošeg kolesterola

Svakodnevna upotreba kečapa smanjuje nivo lošeg (LDL) kolesterola, utvrdili su finski naučnici. Stručnjaci s finskog Univerziteta Aulu su zaključili da kečap razara LDL kolesterol, opasan za kardiovaskularni sistem, i tako potiče normalan rad srca. Tokom ispitivanja na ljudima koji su imali povišene vrijednosti kolesterola, njegov nivo se značajno smanjio poslije tri tjedna svakodnevne upotrebe manje količine kečapa. Naučnike je iznenadilo ovako pozitivno i brzo djelovanje kečapa, koje objašnjavaju njegovim glavnim sastojkom – paradajzom. Paradajz sadrži niz izuzetno efikasnih i aktivnih biokemijskih elemenata, od kojih se posebno izdvaja likopen, zahvaljujući kome ovo povrće ima karakterističnu crvenu boju. Likopen je također snažan antioksidant, koji čuva ćelije od razornog utjecaja aktivnih masnoća.



No comments:

Post a Comment