Friday 21 October 2016

Jeste li znali da postoji ispravan i neispravan način podgrijavanja hrane? Evo što učiniti

Ostaci od ručka ili večere vrlo često završe u smeću zbog toga što se ljudi boje pregrijavanja ili nisu sigurni koje namirnice smiju, a koje ne smiju grijati naknadno.
Međutim, ostaci hrane mogu se itekako dobro iskoristiti. Primjerice, od pečenog pileta koje ste imali u nedjelju za ručak, u ponedjeljak možete napraviti toplu ili hladnu salatu od piletine, dok od nekog drugog mesa sutradan možete napraviti recimo rižoto.


Neke su namirnice finije hladne, neke radije grijemo, a i kod grijanja se razlikujemo – neki koriste mikrovalnu, neki pećnicu, a neki i pečeno meso uporno griju na plinu.
Huffington Post objavio je zgodnu infografiku portala Happy to Survive koja lijepo ilustrira kako bismo zapravo trebali podgrijavati hranu, a evo kako to izgleda.
Pizza
Najbolje grijati: U dubokoj, gusanoj tavi
Savjet: Podgrijavajte pokriveno ne više od pet minuta.
Juhe
Najbolje grijati: Na štednjaku
Savjet: Dodajte četvrt čaše vode kako biste razblažili okus.
Muffini
Najbolje grijati: U pećnici
Savjet: Prvo 15-ak minuta grijte pod folijom ili pokriveno, a zatim još nekoliko minuta bez folije.
Odresci i piletina
Najbolje grijati: U dubokoj, gusanoj tavi
Savjet: Prije podgrijavanja razrežite na manje komade.
Pečeno povrće
Najbolje grijati: U pećnici
Savjet: Poprskajte povrće prije grijanja s malo maslinovog ili nekog drugog ulja.
Kuhano povrće
Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
Savjet: Raširite povrće na tanjuru i prekrijte ga papirnatim ručnikom da upije višak tekućine.
Tjestenina
Najbolje grijati: Na štednjaku
Savjet: Dodajte malo vode i ulja.
Razni složenci od tjestenine ili krumpira
Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
Savjet: Prekrijte jelo papirom za pečenje koji ste prethodno izbušili da prolazi zrak.
Jela iz woka
Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
Savjet: Povremeno promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta prije jela.
Morska jela
Najbolje grijati: U pećnici
Savjet: Podgrijavajte na laganoj temperaturi dovoljno dugo.


No comments:

Post a Comment