Wednesday 12 October 2016

Biljkama protiv nesanice

Među cvijeće koje smiruje, a često se upotrebljava u pripravcima, ubrajaju se, poredano po jačini od najslabijeg: kamilica, lipa, lavanda i pasiflora.
Pripravci navečer opuštaju, kao i kupke. Hmelj ili biljni jastuk djeluju kod nekih ljudi. Važno je izdvojiti malo vremena za opuštanje, tako da radite nešto mirno nakon dnevnog posla, kao što su lagana tjelovježba, meditacija, joga, tai chi, čitanje i slično.

Čaj je dobar prije spavanja

Stavite žličicu sušene kamilice, matičnjaka i verbene u lonac i zalijte sa 6 dl zakuhale vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Procijedite i popijte šalicu nakon večere i još jednu prije spavanja. Za jaču mješavinu dodajte žličicu koncentrata dobivenog kuhanjem korijena odoljena ili pola žličice sušenih šišarica hmelja. Napomena: nikada ne uzimajte više od pola žličice sušenih šišarica hmelja na dan.

Terapija kupkom

Topla kupka s mirisom egzotičnog cvijeća i možda svijećom uz umirujuću glazbu je jeftina, jednostavna za pripremu, a ipak nenadmašna terapija za opuštanje u kojoj možemo uživati u vlastitom domu.
Osim brzih kupanja ili tuširanja radi održavanja higijene, trebali bismo često nagraditi sami sebe vremenom za opuštajuću kupku, upotrebljavajući eterična ulja kako bismo to kupanje učinili posebno blagotvornim doživljajem.

Ulijte 5 kapi ulja u vodu za kupku neposredno prije ulaska u nju. To će na površini vode stvoriti tanki sloj, a koža će lakše upiti ulje jer će se pore od topline otvoriti. Udisanje mirisa također terapeutski djeluje na um i na tijelo.
Osvježavajuća jutarnja kupka priprema se dodavanjem triju kapi ulja bergamota i dviju kapi geranijeva ulja.
Za opuštajuću večernju kupku pripremite tri kapi lavandina ulja i dvije kapi ylang-ylanga.
Za bolne mišiće u bilo koje doba dana upotrijebite tri kapi mažuranova ulja i dvije kapi eteričnog ulja kamilice.


No comments:

Post a Comment