![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8jgsYHWRU8lQ7gz_Ek1WfK0xCvVaF_fNFhfZNjP12jwKHo2LVrk7i2_HZgc8ahDnWsKJZ4bTJnGlwqOrrWeQM92XWMTRv2Tg4ek8yESx0VYln5wv0-rf4EGzjsplyspanZ9_uMZW4nHyG/s320/15.jpg)
Češnjak je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u uporabi već tisućama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.
Češnjak je redoviti gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit potvrđuju i stručnjaci.
U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.
“Češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.”
Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić.
Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kave ili komorača
IZVORzadovoljna.dnevnik.hr
2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kave ili komorača
IZVORzadovoljna.dnevnik.hr
No comments:
Post a Comment