Imate je u dvorištu, a ne znate: Namirnica košta 8000 eura i pravo je BOGATSTVO za vaše tijelo!
Na tržištu je jedna od najskupljih i to baš zato što čini čuda za vaše zdravlje.
Riječ je o vrsti gljive, koja je u poznata kao kuhinjski dijamant ili bijeli tartuf. Njena vrijednost dostiže između 2 000 do 8 000 eura po kilogramu.
Teško ga je prnaći, jer je njegovo stanište divljina i nikako se ne može vještački uzgajati. Pored specifičnih uslova za uzgoj, tartufi imaju u jedinstvenu aromu, koja se dobije mješavinom kiše i netaknute zemlje, što daje posebnu draž jelu. A sem gastronomske vrijednosti, tartufi su jako zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.
Najrijeđi od svih je bijeli tartuf. Najčešće raste u ravničarskim predjelima ispod bora i topole.
Potražnja za tartufima je velika na svjetskom tržištu. U Americi možete naći da srednji hambrger sa tartufima košta 5 000 dolara, a kilogram čokolade koja je posuta tartufima čak 6 000 dolara.
No comments:
Post a Comment