![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgroZi9u5NcI6d_Nc6EhCZY0E0PEHBp8H1TEb7EKq2bkXdA3rQjBjPJ1fipcVqKnLZwsAKoAsfmXzK1lfmbXNmfz197ZBwoQ2_9Qhu7rsLtXJKMMYileP0oSee7pMoAaOAI63eu4GsCTKxm/s320/Ovaj%252520sirup%252520je%252520ja%25C4%258Di%252520od%252520svakog%252520pencilina%252C%252520ubija%252520sve%252520bakterije%252520i%252520viruse%252520u%252520va%25C5%25A1em%252520organizmu%2521%252520%2528RECEPT%2529.jpg)
Ovaj recept se koristi u narodnojn medicini eć stotinama godina kao lijek za želudačne tegobe i štitastu žlijezdu. A ljekoviti liker od oruha ili popularna orhahovača pomoći će vam pri bolestima želuca i tireoide. Mi vam donosimo isprobani recept koji je star 90 godina. Ukoliko želite ovaj recept potrebno vam je :
– 18 mladih zelenih oraha,
– 1 kg šećera (ili još bolje meda),
– 2 litra domaće rakije,
– 2 domaća limuna,
– 1 pomorandža,
– 2 karanfilića,
– 2 do 4 listića pelina,
– 1 štapić cimeta,
– 1 mahuna vanile,
– 5 zrna kafe,
– 1 kesica vanilin šećera,
– 1 litar bijelog vina
Priprema:
Operite orahe i isjecite ih na pola ili 4 dijela. Nakon toga limun i pomorandžu operite i isjecite na kriške, pa dodajte u lonac. U veliki lonac slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera., dodjate limun pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe i ostatak oraha i šećera. A sve ovo na kraju prelijte rakijom i dobro promješajte. Ovu posudu držite 40 dana na suncu i svaki dan promješajte kako bi se sastojci što bolje povezali. I nakon 40 dana procjedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer. Ovaj dobijeni liker prelijte staklene boce, pa ih držite na tamnom i hladnom mjestu
No comments:
Post a Comment