Monday 12 December 2016

Upoznajte timijan: Sjajan začin na tisuću i jedan način

Toliko obožavano začinsko bilje izvrsno se slaže uz gotovo svako jelo. Donosimo listu nama najdražih!
Grmolika biljka sitnih, uskih listova sivo zelene do ljubičaste boje koju toliko volimo koristiti kod pripreme omiljenih jela skriva još poneku tajnu koju možda niste znali.
Delikatnih aroma i bogatog mirisa, ovo se začinsko bilje može koristiti svježe, ali i sušeno. Svježe će se najbolje složiti u robusnijim kombinacijama kao što su jela od janjetine, divljači ili pa sezonskih gljiva dok će sušeni listići divno upotpuniti jela na bazi povrća, ribe, piletine, ali i razne salate.

Iako se pod nazivom timijan prodaje i biljka koju zovemo majčina dušica, zapravo je riječ samo o podvrsti i razlikuje se od stvarne biljke timijana. Naime, timijan raste uspravno dok majčina dušica raste prema dole, puzeći. Razlikovati se mogu još i po obliku i veličini listova, no kako su okusom vrlo slični, mogu se međusobno zamijeniti kod pripreme jela.
Majčinu dušicu možemo koristiti i kao čaj te on poboljšava apetit, liječi umor, a bit će i dobar lijek protiv zimskih prehlada.
Timijan se odlično slaže uz čitavu paletu različitih jela. Divno pristaje kako ljetnim, tako i uz zimskim jelima. Možete ga ubaciti u različite juhe, guste umake, začiniti piletinu ili svinjetinu ili pak fina i topla variva.

No comments:

Post a Comment