Tuesday, 20 December 2016

Suho voće umjesto grickalica

Iako suho voće kod nas i nije tako popularno u ishrani, važno je znati da je ono odličan izbor vitamina, minerala i bjelančevina.

Sušeno voće je sigurna i veoma zdrava hrana, kod koje su svi hranjivi sastojci višestruko koncentrirani, a energetska vrijednost se povećava i do 10 puta.
Prednost ovog voća svakako je u njegovoj praktičnosti – uvijek ga možete imati uz sebe i pojesti kad vam padne šećer, kad ne stignete ručati na vrijeme, ili jednostavno kad vam se nešto gricka.
Suho voće nije termički obrađeno. Iz njega je zapravo izvučena voda i ono je dehidrirano. Upravo zbog toga bogat je izvor vlakana, prirodnog šećera, vitamina A i C, kalija i magnezija. Danas je izbor sušenog voća veoma veli, suhe šljive, smokve, grožđice, jabuke, banane, ananas, za svakoga po nešto. Suhe šljive i grožđice su najčešće suho voće koje se kod nas konzumira, a mi vam preporučujemo da isprobate i sušene marelice.

Suhe šljive

Bogate su vitaminom A i C, te kalcijem. Vrlo često ih jedu osobe koje imaju problema sa zatvorom, zbog svog prirodnog laksativnog djelovanja. Sirova šljiva sadrži 345 i.j. vitamina A, a osušena čak dvostruko više tj. 781 i.j

Grožđice

Suho grožđe je veoma zdrav i ukusan izvor prirodnog šećera i biljnih vlakana, a posebno su bogate mineralima željezom i kalcijem. Osim toga imaju bogate su i vlaknima, pomažu kod povećanog krvnog pritiska, zadržavanja tečnosti u organizmu i kod anemije.

Suhe marelice

Marelice sadrže znatnu količinu vitamina A, koji je dobar za naše oči i vid. Ovaj vitamin je veoma jak antioksidans, te možemo reći da marelice čuvaju naše srce i kosti od starenja. Suhe marelice su veoma korisne i za anemične osobe, zahvaljujući izrazito visokoj koncentraciji željeza koje sadrže.

No comments:

Post a Comment