Tuesday 6 December 2016

Provjereni recepti za jačanje imuniteta

Hladan zrak, prehlade, razne virusne ili bakterijske infekcije, pretjerivanje s gaziranim ili ledenim napicima mogu da "zacrvene" sluzokožu ždrijela, da postane osjetljiva i bolna. Kako je problem grlobolje poznat od davnina, postoje i brojni narodni melemi i savjeti koji mogu olakšati tegobe.
Limunada - U 250 ml vode razmutite dvije kašičice meda i dobro zagrijte, ali pazite da ne provri. Sklonite s vatre i dodajte dvije kašičice svježe iscijeđenog limunovog soka.
Đumbir i limun - Oljuštite đumbir i isijecite na manje komade. Limun dobro operite i ostavite da odstoji jedan sat u hladnoj vodi u kojoj je rastvorena kašika sode bikarbone. Isijecite ga na tanke kolutove i poredajte s đumbirom u staklenu teglu. Prelijte medom i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi, a sutradan stavite u frižider. Svako jutro uzmite kašičicu meda natašte.
Hladan zrak, prehlade, razne virusne ili bakterijske infekcije, pretjerivanje s gaziranim ili ledenim napicima mogu da "zacrvene" sluzokožu ždrijela, da postane osjetljiva i bolna. - U čašu tople vode dodajte kašičicu narendanog svježeg hrena i jednu kašičicu meda. Dobro promiješati i piti polako u gutljajima.
Kurkuma - Ova biljka čisti i otklanja nataložene ljepljive toksine i gnoj, pa se preporučuje za tretiranje upale grla. U 200 ml mlake vode umiješati pola kašičice kurkume i malo soli i ispirati grlo nekoliko puta tokom dana.
Propolis - To je prirodni antibiotik i antivirotik koji je veoma uspješan u borbi protiv izazivača grlobolje. Dovoljno je nekoliko kapi staviti na kocku šećera ili kašičicu meda kada se jave grebanje u grlu ili prvi znakovi upale grla.
Mlijeko i cimet - Pomiješajte kašiku šećera, pola kašičice sode bikarbone i isto toliko cimeta i sve prelijte sa 250 ml mlijeka. Dobro promiješajte i stavite na laganu vatru. Kuhajte uz stalno miješanje, ali sklonite s vatre prije nego što mlijeko provri. Dodajte kašiku meda i pijte lagano u gutljajima dok je toplo.
Crni luk - U teglu poredati kriške crnog luka, limuna, kašiku meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji pokriveno na tamnom i hladnom mjestu od šest do 10 sati, dok crni luk ne pusti sok. Procijedite u tamnu flašicu i uzimajte po jednu kašiku svaka dva sata.

No comments:

Post a Comment