Thursday, 15 December 2016

Grčka torta s narandžom

Grčka torta s narandžom

Sastojci
ZA KORE – 2 x PO:
7 belanaca
150 gr šećera
7 kašika Plazma keksa
7 kašika oraha
FIL:
14 žumanaca
180 gr šećera
4 kašike brašna
1/2 l mleka
250 gr maslaca ili margarina
200 gr mlevene plazme
200 gr seckanih oraha
100 gr čokolade
1 narandža
GLAZURA:
100 gr čokolade
ZA PRELIVANJE KORA:
100 ml soka od narandže
Priprema
1.
7 belanaca umutiti sa 150 gr šećera , 7 kašika mlevenih oraha , 7 kašika plazma keksa . Staviti papir u podmazan pleh (ja sam običan beli papir stavila premazala uljem i posula brašnom kao i obod pleha, koristila sam pleh dimenzije dna 22 x33 cm ), sipati masu i ispeći koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečena. Koru izvaditi da se hladi i pažljivo skidati hartiju sa nje da se ne bi otkinuo sa hartijom i koji komad.
7 kašika oraha – 75 gr
7 kašika mlevena plazme – 90 gr
Tako uraditi i sa drugom korom.
2.
14 žumanaca umutiti 180 gr šećera, 4 kašike brašna i postepeno dodavajući mleko od pola litre. Ostatak mleka staviti da provri, smanjiti vatru i dodati umućena žumanca, ukuvati uz stalno mešanje, dobro sve umutiti da se ne bi pravile grudvice i staviti da se ohladi.
3.
Umutiti 250 gr maslaca ili margarina sa ohlađenim filom pa dodati 200 gr mlevene plazme, 200 gr seckanih oraha, 100 gr seckane čokolade i narandžu koja je samlevena na mašini za meso ili blenderu ( uzeti neku koja ima tanju koru i prethodno je staviti na 2-3 sata u zamrzivač da bi se lakše samlela )
4.
Filovati tortu, kora fil, kora fil i na kraju preliti glazurom od čokolade. Staviti malo u frižider da se stegne pa je posle prelivati glazurom .
Kore pre filovanja izbockati ili izgrebati blago viljuškom pa naliti malo sokom od narandže.
5.
Glazuru sam spremala s jajetom.
Istopiti 100 gr čokolade sa 60 gr margarina i kad se rastopi dodati jedno manje jaje i brzo sve umutiti. Može i mikserom sa jednom viljuškom, najslabijom brzinom, može i žicom ručno ( probala sam i jedno i drugo ali uglavnom pravim mikserom). Jaje daje glazuri na masi i ne puca kad se seče.
Ili preliti sa
Galzura 2 : Rastopiti 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja.
Uživajte!
Pravljena u kalupu 28 cm, sasvim je odgovarajući kalup za ovu meru. Kora kad se ohladi, malo se skupi , dobije prečnik 27cm. Krem je čvrst. Čokolada koja se secka za krem, može biti i mlečna, jer se meša sa već ohlađenim kremom i kockice ostaju kakve su, ne tope se. Ja sam upotrebila čokoladu za kuvanje.
Iz nekih razloga zadnjeg puta mi je krem bio ređi (veća pomoranža ili više mleka , manje brašna ) ali ni to nije problem kada se sve sjedini dodajte još malo ili mlevenog keksa ili oraha do željene gustine . Pravila sam je i u kalupu 26 cm čisto radi probe sa 3 korice. da bi bila viša. 

No comments:

Post a Comment