Thursday 3 November 2016

Čudo Božijeg stvaranja: Znate li zašto je kiseli kupus najbolja zimska hrana?

Da li ste se zapitali zašto je kiseli kupus najbolja hrana u zimskom periodu? ...
Zbog svog bogatog sastava i ljekovitog dejstva. Kiseli kupus oduvijek je bio cijenjen, posebice kao lijek. Kupus je odličan izvor vitamina C i K te ljekovitih sumpornih jedinjenja, a obiluje i vitaminima B grupe, folnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom, magnezijumom, željezom, triptofanom, hlorofilom i karotenoidima. Kupus pomaže protiv anemije, probavnih tegoba, raznih upala, reumatskih bolesti te vodenih bolesti zbog kojih se u telu nakuplja suvišna tečnost.
Kupus je ljekovit i svjež i ukiseljen. Kuhanjem gubi na lekovitosti i postaje teže svarljiv. Stoga je najbolje pripremati jela od svježeg ili nekuhanog ukiseljenog kupusa.Ljekovitost kiselog kupusa nadilazi ljekovitost svježeg kupusa, ali i mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.
U nastavku članka ćemo spomenuti ljekovita dejstva kiselog kupusa.
Kiseli kupus je lijek za probavni sistem. Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka, te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.
Zacjeljuje rane i opekline. Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom.
Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci.
Bogatstvo vitamina C. U prošlosti su pomorci uvijek sa sobom nosili kiseli kupus zbog njegovog visokog sadržaja vitamina C. To je bio bitan dio svakog krstarenja. Konzumacija kiselog kupusa bila je učinkovita prevencija protiv skorbuta koji je uzrokovan nedostatkom vitamina.
Zaštita od raka. - Kiseli kupus je jedna od najboljih namirnica za sprječavanje razvoja raka. Za to su odgovorna tri sastojka: izotiocijanat – Ovo povrće je bogato izotiocijanatom, koji može smanjiti rizik od razvoja raka; glukozinolat – Ova tvar u kiselom kupusu pomaže u aktiviranju prirodnih antioksidativnih enzima u tijelu; flavonoidi – Kiseli kupus, također, sadrži flavonoide koji štite vaše arterije od stvrdnjavanja i začepljenja.
Očuvanje zdravlja srca. Kiseli kupus je prepun vlakana koja poboljšavaju probavu. Dodatno poboljšava zdravlje mozga i srca. Druge zdravstvene prednosti vlakana su:
- Kontrolira loš (LDL) kolesterol 
- Smanjuje šanse za srčani ili moždani udar
- Smanjuje vjerojatnost arterioskleroze-
Očuvanje zdravlja kostiju. Ovo povrće je bogato mineralima koji su korisni za vaše kosti. Oni sprječavaju razvoj osteoporoze. Vitamin K pomaže u održavanju zdravlja vaših kostiju. Ovaj vitamin regulira proizvodnju proteina koji su potrebni za održavanje mineralizacije u kostima. Uključite kiseli kupus svakodnevnu prehranu.

Izvor:akos.ba


No comments:

Post a Comment