Zdrava i uravnotežena prehrana podrazumijeva svijest o tome što i kada trebamo jesti. Većina poremećaja u prehrani izazvana je pogrešnim rasporedom obroka u tijeku dana udruženih sa lošim odnosom proteina, ugljikohidrata i masti.
Zdrava prehrana podrazumijeva:
1. Higijenski ispravna hrana
1. Higijenski ispravna hrana
2. Energetski i nutricionistički uravnotežena prehrana:velike količine voća, povrća, cerealija tzv. balastnih tvari i tjestenine. Vrlo kontroliran unos masnoća, šećera, jaja, sira, prženih jela i jela od mesa. Zaboravite pečenje, konzerviranu hranu i prerađevine, jer upravo je uzrok najtežih otrova za Vaše tijelo.
3. Podjednako je važno voditi računa o hidrataciji organizma u tijeku dana. Tekućinu je potrebno unositi prije, poslije i tijekom vježbanja ili fizičkog napora. Osjećaj žeđi nastaje tek kad je veća količina vode potrošena iz tijela, tako da redovnim unosom vode, i kada «nismo žedni», moramo održavati njen potreban nivo.
4. Pravilan raspored obroka
5. Prilagođena čovjekovom ukusu i navikama.
6. Jesti organsku hranu može biti skuplje, ali Vi tako štedite sebe od bolesti i otrovnih kemikalija koje mogu uzrokovati rak, bolesti i trovanja.
7. Suplementi poput vitamina, minerala, su važni ako:
– ne jedete dovoljno svježeg voća i povrća
– ako ne jedete prirodno uzgojenu hranu
– ako ne jedete pravilno
– ako ste izloženi jakom stresu ili ste kronično bolesni i iscrpljeni.
Hrvatska ima velike prednosti, jer posjeduje resurse, mediteransku hranu, bogatu nezasićenim masnim kiselinama, u maslinovom ulju, morskim plodovima, biljnim vlaknima, a siromašnu životinjskim mastima.
[alert style=”white”]
[alert style=”white”]
Autor: dr. med. Jelica Popić, ravnateljica Učilišta Lovran-Spa Wellness akademija
www.akademija.wellness.hr
www.akademija.wellness.hr

No comments:
Post a Comment