Međutim, moramo se ne samo brinuti da bolesnik dobije dovoljnu količinu hrane već moramo i paziti da ne dobije previše ugljičnih hidrata.
Hrana mora biti siromašna ugljičnim hidratima i sastojati se pretežno od povrća bogatog vitaminima. Mliječnu kiselinu podmiruje kiselim mlijekom, mlaćenicom (stepkom) i svježim nemasnim sirom (skutom). Tko je navikao na mješovitu hranu, mora se zadovoljiti s vrlo malom količinom nemasnog (krtog) mesa.
Evo jelovnika za jedan dan:
Doručak: možemo piti mlaćenicu (stepku), kiselo mlijeko, ili žitnu kavu. Jedanput možemo uzeti jogurt, ako ga više volimo. Načinimo sendviče od krekera, a možemo upotrijebiti i poseban kruh za dijabetičare, koji namažemo svježim kravljim sirom (skutom).
Sendviče obložimo kriščicama rajčica, ili pospemo peršunom, vlascem ili naribanim hrenom. Tko više voli voće. može uzeti žitnu kavu s vrhnjem, voćnu kašu s raženim pahuljicama i rižine pahuljice.
Što se tiče voća, ravnamo se prema godišnjem doba, pa možemo jesti jabuke, ribiz i borovnice. Voćnoj kaši možemo dodati još sezamova sjemena ili naribane bademe. Sve mora biti bez šećera. Kad nema svježih bobica (jagoda), nadomjestit ćemo ih cvjetnim peludom voćaka.
Objed: kolačići od soje, mekani bijeli kravlji sir s vrhnjem i hrenom, i zavisno od godišnjeg doba .obloženo ili pirjano povrće. Najvažnije je da pripravimo veliki tanjur salate. Izbor također zavisi od godišnjeg doba.
Izvrsno je: kiseli kupus, sirovi kupus, zelena salata, prvenstveno krstovnik (dragušac. Nasturtium officinale) uključivši i dragoljub (kapucinka, Tropaeolum majus). Začin za salatu načinimo od vrhnja i Molkosana.
Molkosan gušterača dobro podnosi. Za piće preporučamo razrijeđen Molkosan, umjesto kojega možemo uzeti Bambu-kavu ili žitnu kavu, dodavši joj malo slatkog vrhnja. Treba izbjegavati napitke s kemijskim dodacima. Možemo jesti teletinu ili govedinu pečenu na žaru. te pirjano povrće.
Večera: Korisno je da navečer pojedemo nešto lako, inače sastavimo jelovnik sličan doručku. Da bi jelovnik bio što različitiji, možemo mijenjati jela, npr: juhu od zelenja ili juhu od sezama; pirjano povrće ili pirjane rajčice; tanjur zelene salate ili prijesan kiseli kupus.
Promjene: Da nam dijetna hrana ne dojadi, moramo je mijenjati. To postižemo različitim kombinacijama pojedinih živežnih namirnica, ili različitim pripremanjem hrane. Tko priprema hranu s ljubavi, nade uvijek
nove mogućnosti za sitne izmjene.
nove mogućnosti za sitne izmjene.
Umjesto sojinih kolačića, jedemo kolačiće od mekinja ili jela od sezamova sjemena. Hren i dragušac djeluju ljekovito na gušteraču, zato ta dva začina često mijenjamo. Možemo dodati i sitno izrezano lišće komonike (Artemisia vulgaris), jer ta biljka povoljno djeluje na gušteraču.
Kao začin dijabetičari mogu upotrebljavati luk i ekstrakt kvasca. Izvrsne su žemlje od Grahamova tijesta, tanko namazane Herbaforceom i obložene lukom. I kvasac i luk vrlo su važni za gušteraču. Ako se diabetičar potrudi da jede polako, da hranu dobro sažvače, hranu će bolje iskoristiti i biti brzo sit.
Tko mora prigušivati veliku potrebu za hranom, tome nije ugodno jer mora jesti veće količine, a to prekomjerno opterećuje organizam. Vrlo je važno da se hrana sastoji samo od prirodnih namirnica.
No comments:
Post a Comment