Promjene raspoloženja, zatvor, glavobolje i nesanica znak su da tijelo ne podnosi neku namirnicu, a kod 40 do 60 posto ljudi reakcija se pojavi i danima nakon jela. Zašto se to dešava i koje su namirnice u pitanju ???
Alergija je reakcija imuniteta na hranu ili sastojak koji tijelo prepoznaje kao “strano” Reakcija je trenutačna – peckanje u ustima, osip, oticanje usana, lica te jezika i grla. Mogu se pojaviti problemi s disanjem. vrtoglavica, pa čak i nesvjestica, a u nekim slučajevima mučnina i povraćanje te grčevi s proljevom.
No, postoje i manje očiti znakovi – nagle promjene raspoloženja, hroničan umor i zatvor koje povremeno “začine” teška glavobolja i nesanica. Neki od tih znakova mogu se pojaviti i kod intoterancie na hranu, no ona se smatra blažim oblikom. Intolerancija je češće reakcija na dodatke hrani i neke sastojke, a manje na namirnice. Oba problema češće pogađaju djecu, muškarce te astmatičare. U pravilu, kod intolerancije na hranu problem je u nedostatku probavnih enzima i kiselina koje ne mogu razgraditi, probaviti te apsorbirati određene sastojke.
Sumnjate li na osjetljivost ili alergiju, liječnik će vas uputiti da vodite dnevnik prehrane te upisujete simptome koje ste zapazili. Potom pokušajte izbaciti namirnicu koja vas muči iz jelovnika. Nestanu li simptomi, moguće je da ste pronašli namirnicu zbog koje imate problema.
Ako je riječ o alergiji, najbolje je potpuno izbaciti namirnicu iz prehrane jer u krajnjem slučaju može izazvati anafilaktički šok, sindrom opasan po život, koji može početi naizgled bezazlenim svrbežom kože, a završiti oticanjem grla i nesvjesticom.
Stoga se u slučaju alergije obavezno posavjetujte s liječnikom o tome trebate li nositi injekciju adrenalina, koja vam u takvim situacijama može spasiti život. Ako je riječ „samo“ o intoleranciji, možda ćete se “izvući” smanjenjem količine hrane koja izaziva problem, što u nekim slučajevima može dovesti do toga da problemi nestanu ili se pojave samo u blagom obliku.
Razlike između alergije i intolerancije
ALERGIJADob: Dojenčad i mala djeca (najčešće u prvih 12 mjeseci).INTOLERANCIJA
Reakcija: Trenutačna (nekoliko minuta do maksimalno sat).
Simptomi: Oticanje, svrbež, teškoće s disanjem, akutni osipi.
Podloga: Astme, alergije na pelud, ekcemi u obitelji.
Okidači: Proteini u hrani: jaja, kikiriki, riba.
Uzorak: Predvidiv, često se preraste nakon škole
Dijagnoza: Mjerenje antitijela u krvi nakon testa na koži.
Dob: Simptomi se mogu pojaviti bilo kada.Simptomi intolerancije na hranu
Reakcija: Kasnija (od pola sata do 48 sati).
Simptomi: Glavobolje, čirevi u ustima, kronični osipi.
Podloga: Sklonost netoleranciji se nasljeđuje.
Okidači: Prirodna hrana, ali i kemijski aditivi.
Uzorak: Nepredvidiv, simptomi variraju tijekom godina.
Dijagnoza: Nema „kemijskog“ testa, evidencija namirnica.
– Depresija i promjene raspoloženja.
– Umor i žudnja za hranom.
– Podočnjaci i tamne vrećice ispod očiju.
– Glavobolje, nesanica.
– Autoimune bolesti.
– Svrbež, osipi, problemi s kožom.
– Kandidijaza.
– Oticanje, zadržavanje vode.
– Nadutost.
– Zatvor, začepljeni nos.
– Bolovi mišića i zglobova.
Ima li pomoći
Pomoći, naravno, ima. Mnogo možete učiniti i sami. Da biste smanjili probleme zbog hrane, uvedite rotirajući meni, odnosno izmjenu svih namirnica. Svaku vrstu hrane jedite samo jedanput u četiri dana – ako u ponedjeljak jedete jaja, ne jedite ih do petka.Pritom budite oprezni. Pacijenti koji su eliminirali hranu na koju su osjetljivi često osjećaju simptome ovisnosti kao i oni koji se odvikavaju od nikotina, kofeina, droge i alkohola. Ti simptomi se posebno mogu uočiti kod onih koji su osjetljivi na mliječne kiseline, gluten, pšenicu i šećer.
Dr. Arthur Coca uveo je “testiranje pulsa” za otkrivanje alergije na hranu. Kod nekih alergičara, nakon što pojedu “zabranjeno voće”, povećava se puls. No, imajte na umu da neki ljudi ne reagiraju tako ili da reakcije mogu biti specifične, pa je bolje otići do liječnika. Testiranje alergije na hranu ili intolerancije obavlja se opsežnom analizom krvi. Testovi su brzi i vrlo efikasni, a osim vrste hrane koju trebate izbjegavati, pokazat će i kojem tipu osobe pripadate.
Dva tipa reakcije
Dva su osnovna tipa: oni s brzom i oni s odgođenom reakcijom. Imunološka reakcija tipa 1 je klasična, brza reakcija. Taj tip pojavljuje se kod samo dva do pet posto ljudi, češće kod djece, rjeđe kod odraslih. Pojavljuje se kod ljudi koji imaju genske predispozicije za alergije.Trenutačno otpuštanje histamina i drugih hemijskih spojeva brzo izaziva grčeve u trbuhu, dijareju, osip. naticanje, otežano disanje pa sve do najgore mogućnosti: anafilaktičkog šoka. Kod 40-60 posto alergičnih osoba reakcije na hranu mogu se pojaviti i nakon nekoliko dana nakon unosa hrane, pa je često teško povezati simptome s hranom.
Ako postoji hrana za kojom doslovno žudite ili vam se čini da ste ovisni o njoj pa kad je se dočepate ne možete prestati jesti, velika je šansa da ćete s vremenom biti u situaciji da će se razviti alergijske reakcije ili barem simptomi netolerancije nakon obroka, upozoravaju stručnjaci. Osjetljivost i netolerancija na hranu najčešći su uzrok umora i emocionalnih problema zadnjih nekoliko godina, pokazuju istraživanja. Statistika također pokazuje da je učestalost osjetljivosti i alergija na hranu posljednjih deset godina porasla za čak 20 posto.
OD JEDNOLIČNE PREHRANE NASTAJE ALERGIJA
Čak 60 do 80 posto ljudi pati od osjetljivosti na jednu ili više namirnica. Ako iz dana u dan jedete jednoličnu hranu i uvijek pred sobom imate gotovo isti izbor namirnica, to je jedan od najlakših načina da se razvije intolerancija na tu vrstu hrane.
Riskantne kombinacije
Alergijo na: Kikiriki.Rizik na reakciju: Grašak, leća.
Rizik: 5 posto.
Alergija na: Orahe.
Rizik na reakciju: Lješnjaci, brazilski oraščić.
Rizik: 37 posto.
Alergija na: Losos.
Rizik na reakciju: List. sabljarka.
Rizik: 50 posto.
Alergija na: Škampe
Rizik na reakciju: Rakovi, jastog.
Rizik: 75 posto
Alergija na: Pšenicu.
Rizik na reakciju: Riža. ječam
Rizik: 20 posto.
Alergija na: Kravlje mlijeko.
Rizik na reakciju: Govedina.
Rizik: 10 posto.
Alergija na: Kravlje mlijeko.
Rizik na reakciju: Kozje mlijeko.
Rizik: 92 posto.
Alergija na: Kravlje mlijeko.
Rizik na reakciju: Kobilje mlijeko.
Rizik: 4 posto.
Alergija na: Polen (breza, ambrozija).
Rizik na reakciju: Jabuka, breskva. med.
Rizik: 55 posto
Alergija na: Breskvu.
Rizik na reakciju: Jabuka, šljiva, trešnja.
Rizik: 55 posto.
Alergija na: Dinju.
Rizik na reakciju: Lubenica, banana. avokado.
Rizik: 92 posto
Alergija na: Lateks
Rizik na reakciju: Kim banana
Rizik: 35 posto.
No comments:
Post a Comment