Melemom se mogu liječiti bronhitis, otekline, otvorene rane, pukotine na rukama i nogama, upala jajnika, ali i na primjer opekotine. Svakako, valja imati na umu da je mast bezopasna te da vam ne može naškoditi.
Recept za čudesni melem prilično brzo se s ruskih internet stranica proširio i na naše medije. Krema je jednostavna za pripremu, a uz to korisna za liječenje niza bolesti.
Za pripremu melema potrebno vam je:
1 jaje (kuhano, jer treba vam samo žumanjak kojeg valja zgnječiti)
400 ml biljnog ulja (maslinovo ili neko drugo ulje koje posjedujete)
60 grama pčelinjeg voska
400 ml biljnog ulja (maslinovo ili neko drugo ulje koje posjedujete)
60 grama pčelinjeg voska
Priprema
U lonac stavite ulje, a u njemu otopite komadić voska na laganoj vatri. Kada čujete pucketanje, žumanjak ubacite u ulje s voskom. Ono će se početi pjeniti pa budite spremni da brzo uklonite posudu sa vatre.
Kada se ulje primiri, ponovno ga vratite na vatru i nastavite, uz neprestano miješanje, dodavati žumanjak. Smjesa mora promijeniti boju i postati tamnosmeđa. Tada je sklonite sa vatre i ostavite 20-tak minuta da odstoji. Procijedite kroz gazu, a mrvice žumanjka bacite. Kada se mast ohladi, stavite je u staklenku, a u hladnjaku može stajati do deset mjeseci.
Kada se ulje primiri, ponovno ga vratite na vatru i nastavite, uz neprestano miješanje, dodavati žumanjak. Smjesa mora promijeniti boju i postati tamnosmeđa. Tada je sklonite sa vatre i ostavite 20-tak minuta da odstoji. Procijedite kroz gazu, a mrvice žumanjka bacite. Kada se mast ohladi, stavite je u staklenku, a u hladnjaku može stajati do deset mjeseci.
Kada je koristite za upalu sinusa potrebno ju je otopiti i kapati u nos, a ona će efikasno probiti sinuse i povući na sebe gnoj. Ako imate problema s bronhitisom ili čirevima, konzumirajte pola kašike masti tri puta na dan prije svakog obroka.
U slučaju opekotina, zubobolja ili rana nanosite je na bolno mjesto. Njome možete ojačati nokte, te liječiti hemeroide. Valja imati na umu da vosak koji koristite mora biti prirodan.
No comments:
Post a Comment