Osim toga, u cikli se nalazi proteinska komponenta betain, koja jača jetru i potiče razgradnju masnih naslaga u tijelu. Jedna čaša soka od cikle uz svako jelo može da pomogne prilikom mršavljenja. Sljedeći veoma korisni sastojci sadržani su u cikli: bakar – potiče koncentraciju i jača zglobove, željezo je dobro za krv, krom pomaže u borbi protiv prekomjerne težine, mangan sprečava reumu, a cink i selen jačaju imunitet. Redovno konzumiranje cikle je također dobro za kosu, kožu i nokte. I na kraju ovo povrće pomaže kod problema sa zatvorom.
Osobe kod kojih postoji mogućnost da dobiju kamen u bubregu, treba oprezno da konzumiraju ciklu jer ona sadrži oksalnu kiselinu koja stvara kamen. Cikla nema neki širok spektar vitamina, ali je liferant broj 1 kad su u pitanju vitamini B12 i folna kiselina. Cikla štiti od prerane arterioskleroze i od oboljenja srca i krvotoka. Ukoliko je cikla mekana, može se oljuštiti svježa, izrendati i u nju dodati malo soka iz limuna i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Cikla se najčešće kuha 20 do 40 minuta. Veće glavice se kuhaju i do sat i pol. Ciklu nikako ne treba prilikom kuhanja probosti da aktivne supstance ne bi istekle. Nakon kuhanja cikla se oljušti, siječe na krugove ili komade i pripremi kao salata tako što se prelije marinadom od maslinovog ulja, soli, bibera, kima i hrena. Umjesto sirćeta obavezno koristiti sok iz limuna. Vitamin C sprječava da se eventualni nitrati prilikom konzumacije pretvore u kancerogene nitrosamine. Salata je najzd¬ravija od svježe ribane cikle. Ko želi da se zaštiti od prehlade ili ko je već bolestan i želi što prije da ozdravi, trebalo bi jedno vrijeme dnevno da pije četvrt litra soka od cikle.

No comments:
Post a Comment