Wednesday 12 October 2016

Riješite se fleka i pjega na koži po starom indijskom receptu

Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakteriziran tamnim područjima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože.

Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.

Točne uzroke možemo podijeliti u dvije skupine: vanjske i unutrašnje. Vanjski uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoliša, kao što je izloženost sunčevim zrakama, ili zbog kemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutarnji uzroci se odnose na naslijeđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja.
Pjegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zrakama sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom. Često ovakve mrlje možete zamijetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kojem dijelu kože koji je bio izložen suncu.


Ožiljci od traume ili operacije mogu također uzrokovati promjenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mjesta ostaju.

Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vrijeme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.
Izvor: Atma.hr

No comments:

Post a Comment