Sunday 9 October 2016

Oslobodite se stresa centrirajućom meditacijom

Čuli ste da meditiranje smanjuje količinu svakodnevnog stresa i uopšteno pozitivno djeluje na stanje duha i tijela, ali niste znali kako početi. Možda je centrirajuća meditacija rješenje za vas.
Nju je osmislio Thomas Keating, američki svećenik, radi kontemplativne prakse. Iako je nastala u kršćanskom okruženju, tu jednostavnu meditaciju može praktikovati svako, bez obzira na vjeru, rasu i spol.


Za njeno ovladavanje potrebno je proći kroz pet koraka: Odaberite riječ koja za vas ima pozitivno značenje. Ako ste religiozni, to može biti Isus, ili Bog, no isto tako i neki opšti pojam, poput ljubavi, mira. Centrirajuća meditacija traje 20-ak minuta. Idealno bi bilo da je praktikujete svakodnevno i, po mogućnosti, u isto vrijeme. Keating preporučuje rano jutro ili sumrak. Sjednite i zatvorite oči. Najvažnije je da vam je udobno, ali da istovremeno vaša leđa budu uspravna. Svejedno je sjedite li na podu ili na stolici. Nježno počnite u sebi ponavljati odabranu riječ. Ako vam misli odlutaju, ponovo se vratite ponavljanju odabrane riječi. Neka vas previše ne uzbuđuje pojavljivanje najrazličitijih misli. To je potpuno normalno. Jednostavno ih registrujte i pustite da odu. Nakon što ste završili s meditiranjem, ostanite da u miru sjedite još nekoliko minuta. To je nužno potrebno da bi se u miru vratili svojem svakodnevnom životu.


No comments:

Post a Comment