Od pamtivijeka od pelina su se pripremali ljekoviti preparati – provjerite top 20 recepata iz narodne medicine koji će vam pomoći kod grčeva u želucu, astme, trovanja te pročistiti krv
Ako u životu imate problema s gastrointestinalnim tegobama, posebno s radom želuca, pelin je prva biljka koju morate uzeti u bilo kojem obliku, kao i kod bolesti krvi, koju ova biljka uspješno pročišćava i jača.
Pelin (artemisia absinthium) biljka je koja pripada obitelji glavočika, a u narodu je poznata po nazivima istočni pelin, osjenac, pitomi osjenać, rimski pelin, rutvica sitna, sitan pelin, gorčika, pelen, pelim, pelinek, vermut i žuhki pelin. To je trajna biljka svijetlosive boje, polugrmastog oblika, visine od 60 centimetara do 1 metra. Mladi izdanci su sitno svilasto-dlakavi, a i listovi su sivo pustenasti i svilasto-dlakavi.
Svijetložuti cvjetovi glavičasta oblika su cjevasti, vanjski cvjetići imaju samo pestić, dok su unutarnji cvjetići dvospolni. Aromatičnog je, trpkog mirisa. Pelin cvate između lipnja i kolovoza, a raste na neobrađenim, zapuštenim mjestima, uz putove, zidove, vinograde te na sunčanim kamenim obroncima. Može se saditi u vrtovima i lako se održava.
Listovi se ubiru prije cvatnje, a tijekom cvatnje i čitava biljka te vršni dijelovi biljke s neotvorenim cvjetnim glavicama. I list i čitava biljka suši se u hladu na vjetrovitome mjestu te se radi sušenja mora češće preokretati. Sabrana biljka, pa makar se upotrebljavala i za dobivanje eteričnog ulja, ne smije sadržavati odrvenjele dijelove stabljike niti se smije sabirati kad je ocvala. Korijen biljke se suši i melje u prah.
Pelin uvijek treba uzimati u propisanim dozama i u točno određeno vrijeme jer u sebi sadrži tujon koji, ako se ne pridržavamo uputa i upozorenja, može izazvati neželjene posljedice. Veće količine i dulja uporaba pelina mogu imati za posljedicu glavobolju i vrtoglavicu. U 18. stoljeću pelin je bio omražen kod vlasti jer su ga mnogi zloupotrebljavali.
Halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ime, nego zato što je njegov glavni sastojak pelin, koji mu daje ta svojstva. Danas je takva verzija apsinta zabranjena. Pelin se ne smije piti ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želuca i organa te istodobno s uzimanjem preparata od željeza.
Ne smiju ga uzimati djeca ni osobe koje imaju problema s čirom na želucu te se ne preporučuje konzumacija dulja od 7 dana. Nakon toga treba napraviti pauzu od sedam dana, pa se može ponoviti. Nipošto se ne preporučuje trudnicama jer djeluje kao prirodni abortiv, odnosno može izazvati abortus, ni dojiljama jer može zagorčati mlijeko, no vrlo je korisna pomoć rodiljama jer pospješuje trudove.
Također, preporučuje se kod bolne menstruacije. U pučkoj medicini pripremaju se razni ljekoviti preparati s pelinom od vina do rakije, kojima se uspješno čiste crijeva od raznih parazita, kao i prašak od pelina, i to izmiješan sa suhim šljivama (prstohvat praška pelina na jednu suhu šljivu). Izuzetan je lijek protiv parazita: sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju i njihova jajašca, a među sastojcima su i santonin te seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.
U zapadnoj pučkoj medicini pelin se koristi za liječenje problema s probavom, upala, groznice, proljetnog umora, probavnih bolesti i kroničnog zatvora, grčeva u želucu, amenoreje, artritisa, dijabetesa i brojnih drugih oboljenja. Kao homeopatski lijek koristi se kod epilepsije, bolesti i smetnji živčanog sustava. Pelin se, osim toga, koristi za otvaranje apetita, za čišćenje krvi, protiv crijevnih crva, protiv insekata, za stimuliranje cirkulacije i rada crijeva te kod manjka vitamina C, kao i za začin.
Ljekovite biljke koje se dobro slažu i mogu kombinirati s pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva, gospina trava… Pelin, koji je i u službenoj upotrebi, sadrži niz ljekovitih tvari – prije svega eterično ulje sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Zatim gorki glikozid absintin te gorke tvari arlemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. U listovima se nalazi zeleno-plavo eterično ulje tujon, pa terpen, među njima azulen i tanaceton te konačno soli kalija i mangana.
1. Čaj od pelina
Jedna čajna žličica pelina prelije se s 2 decilitra kipuće vode. Poklopite i pustite da odstoji 15 minuta. Procijedite i pijte od jednu do tri šalice tijekom dana. Pije se u gutljajima, iza jela, najdulje sedam dana, nakon čega treba napraviti sedam dana pauze.
Može se ponoviti više puta. Koristan je za sve nabrojene bolesti i probleme. Kneipp hvali čaj ili kod kuće pripremljeno vino od pelina kao lijek, naročito za bolesna jetra i protiv žutice. Čaj ili vino istodobno pobuđuje, čisti i jača. Uz čaj, može se piti i alkoholna iscrpina pelina, od 8 do 10 kapi na kocki šećera, i to od 1 do 3 puta dnevno.
2. Za ispiranje očiju i uha
Čaj od pelina pogodan je kao voda za oči. Iz svježe stucanog pelina istiješteni sok, pomiješan s nešto meda i premazan preko očiju, poboljšava vid. I ako se pelinu doda jednaka količina matičnjaka, stimulira živce i mozak, no ako se čajem od 2 do 3 puta dnevno ispiru oči, jača vid. Ako se pare pelinova uvarka puste da prodru u uho, pomoći će gnojnom i bolnom uhu, a umiruju i zubobolju.
3. Pelinovo vino
Za pripremu tog vina uzima se 20 grama biljke pelina za jednu litru bijelog vina (pelin se stavlja isključivo u bijelo vino). Vino ostavite da stoji i izvlači pelin do željene gorčine, zatim procijedite. Uvijek dajte prednost pelinovu vinu koje ste pripremili kod kuće jer se ono kupovno često priprema od kiselog ili rezanog vina, a to obično izaziva glavobolju. Koristite li kod kuće pravo, dobro i prirodno vino, dobit ćete zaista ljekoviti napitak.
4. Pelinkovac
Pelinkovac, koristan kod svih vrsta oboljenja želuca, manjka želučane kiseline i nadutosti, pripremite tako da od 15 do 20 grama pelina namočite u litri dobrog crnog vina. Ostavite 10 dana, uz svakodnevno mućkanje, pa procijedite. Pije se po jedna mala čašica natašte prije doručka. Ili 3 žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu.
Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite. Neka odstoji 8 dana, tijekom kojih povremeno treba protresti tekućinu. Vino procijedite u tamnu bocu. Pije se jedna čašica na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka. Svježi pelin možete i sameljeti i iscijediti. Zatim tri žlice soka prelijte kipućim vinom, a potom umiješajte med. Uzimati čašicu vina na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.
5. Prva pomoć kod trovanja
Kao prva pomoć kod otrovanja gljivama vrlo je dobar pelin kuhan u octu. Kod otrovanja crnom bunikom ili kukutom i trubeljikom otrovnom treba odmah piti obilno pelina s kimom kuhanim u vinu ili, ako vino nije pri ruci, kuhanim u vodi. Ovaj je napitak vrlo ljekovit i kod otrovanja mesom.
6. Oblog od pelina
Obilno pelin preko noći namočite u rakiju, pa natopite tkaninu i još toplo položite na utrobu – to je recept protiv glista, no postupak treba često ponoviti. Kod kile stavlja se kao vrećica sa suhim i jako toplim pelinom ili vrlo toplim u vinu gusto ukuhanim pelinom.
7. Rakija za masažu
Pelin namočen u rakiju daje korisno sredstvo za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja. Nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu poslužiti i pelin kuhan u vinskom octu. Namočite u tu otopinu gazu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.
8. Pelinov sirup
Dva dijela sitno izrezanih listova pelina pomiješati s dva dijela alkohola (20% alkohol) i osam dijelova vode te ostaviti 24 sata na toplome mjestu, uz češće mućkanje. Nakon 24 sata procijediti (profiltrirati). Ostatak pelina još jednom pomiješati s jednim dijelom alkohola i četiri dijela vode. Nakon 24 sata držanja na toplome mjestu procijedite. Tinkture pomiješajte pa dodajte šećer (četvrtinu količine tinkture) i kuhajte dok se sirup ne ukuha na polovinu. Uzimati dnevno od 25 do 30 kapi – protiv slabosti, skrofula, reume, skorbuta i ponovne groznice.
9. Tinktura za želudac
Pripremite 10 grama biljke pelina, 4 grama dobro usitnjenog podanka iđirota, 4 grama dobro usitnjenog korijena srčanika i 4 grama usitnjene kore od naranče. Sve to namočite u 200 grama vinske žeste ili jake rakije. Ostavite 8 dana i procijedite. Pije se kod svih teškoća u želucu, od 15 do 20 kapi, s isto toliko kapi vode, s tim da se može piti od 2 do 4 puta dnevno.
10. Druga verzija pelinove tinkture
Priprema se tako da 50 grama pelinova cvijeta namočite tijekom 24 sata u pola litre vinjaka, a zatim profiltrirate. Uzima se po 30 do 60 kapi trip uta dnevno ili jedna čajna žličica tinkture dva puta dnevno, prije jela, a korisna je protivbolova i mučnine u želucu i probavnom traktu. Protiv podrigivanja, uzmite 10 do 15 kapi tinkture u malo tople vode dva puta na dan.
11. Protiv glista
Za čišćenje od glista treba piti po pola šalice pelinova čaja ujutro natašte i navečer prije spavanja, tijekom 5 do 6 dana.
12. Protiv bolesti jetara i želuca
Protiv bolesti jetara i želuca dobro je uzeti prašak od suhoga pelinova lišća i cvijeta, koliko stane na vrh noža, u malo vode, mlijeka ili vina, u juhi ili varivu, za objed i večeru. U slabokrvnih to pojačava izlučivanje tjelesnih sokova pa tako obnavlja krv.
13. Vino za menstruaciju
Vino od pelina, koje jača i pospješuje menstruaciju, priprema se tako da se 30 grama pelinova lišća ili cvijeta moći 24 sata u 60 mililitara bijeloga vina, pa zatim doda litri bijeloga vina i ostavi da odstoji 10 dana, uz češće mućkanje. Zatim procijedite i pijte tri puta dnevno po jednu do dvije čajne žličice, u vodi ili pivu, prije jela, tijekom dva ili najviše tri tjedna.
14. Med od pelina
Koristi se za jačanje krvi i podsticanje apetita. Jednu žličicu praha pelina umiješajte u 200 grama meda. Uzimati od 3 do 4 tjedna po jednu žličicu meda, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.
15. Za apetit i protiv astme
Za jačanje apetita uzima se jedna čajna žličica mladoga pelinova lišća – narezanog i pomiješanog s medom, i to natašte – svaki dan – tijekom tri tjedna. Protiv astme treba natašte piti po čašicu vina (0,5 dcl) u kojemu je kuhan pelin.
16. Protiv pjega i krasti na licu
Ako se zgnječeni svježi pelinov list prelije vodom, poklopi i nakon 24 sata ocijedi, tom se vodom treba 3 do 4 puta dnevno umivati pa će nestati pjege i kraste na licu.
17. Mlijeko od pelina
Za ublažavanje probavnih tegoba jednu žličicu pelina prelijte s 2,5 decilitra vrelog mleka. Pokrijte i odstavite da odstoji 5 minuta pa procijedite. Mlijeko se pije jednom na dan, ujutro na prazan želudac, oko 30 minuta prije doručka.
18. Pelinova rakija
Pelinova rakija dobije se tako da se u litru rakije lozovače (jakosti od oko 45% alkohola) stavi od 20 do 25 grama lista pelina i ostavi da odstoji do željene gorčine. Zatim se procijedi i pije prije jela po 0,3 decilitra. Ta rakija može poslužiti i za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja.
19. Za probleme sa žuči, slezenom, bubrežnim kamencima i zastojem mokraće
Usitnite jednu žličicu pelina, jednu žličicu maslačka, jednu žlicu nane i jednu žlicu hajdučke trave te ih stavite u staklenu teglu, pa prelijte jednom litrom bijelog vina. Dobro zatvorite. Neka odstoji osam dana, uz povremeno mućkanje. Zatim vino procijedite. Uzimajte od tri do četiri puta na dan po jednu žlicu vina, oko 30 minuta prije jela.
20. Mast protiv bolnih kostiju i zglobova te bolesti kože
Dvije žlice listova i cvijeta pelina sameljite tako da dobijete jednu žlicu praha. Umiješajte prašak u 200 grama neslane svinjske masti i time svaki dan nekoliko puta mažite oboljele dijelove tijela.
No comments:
Post a Comment