Saturday, 17 December 2016

KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDELI


DIMNJAK KOLAČIĆ, U BUKVALNOM PREVODU NA SRPSKI JEZIK, JE TRADICIONALNI MAĐARSKI SVADBENI KOLAČ, ALI SLIČNE POSLASTICE PRAVE SE ŠIROM EVROPE – U AUSTRIJI (PRÜGELKRAPFEN), ČEŠKOJ (TRDELNIK), NEMAČKOJ (BAUMKUCHEN), LITVANIJI (ŠAKOTIS), LUKSEMBURGU (BAAMKUCH), POLJSKOJ (SĘKACZ), SLOVAČKOJ (SKALICKÝ TRDELNÍK), ŠVEDSKOJ (SPETTEKAKA ) I UKRAJINI (KURTOSH KALACH).

PRAVE SE U POSLASTIČARNICAMA, PEKARAMA ILI NA ULICI PRILIKOM RAZNIH MANIFESTACIJA I VAŠARA.
REČ JE KISELOM TESTU KOJE SE ISTANJI DRVENOM OKLAGIJOM, SPIRALNO NAMOTA NA SPECIJALI DRVENI KALUP VALJKASTOG OBLIKA, PREMAŽE ŠEĆEROM I POTOM PEČE U POSEBNIM PEĆIMA. POŠTO SE IZVADI IZ PEĆNICE GOTOV KOLAČ SE UVALJA U ČOKOLADU, ORAHE, LEŠNIKE, BADEM, KOKOS, VANILU, CIMET, SEMENKE SUNCOKRETA, PUTER OD KIKIRIKIJA…
AKO GA JOŠ NISTE PROBALI ZNAJTE DA JE HRSKAV I SLADAK, A DOMINANTAN UKUS ZAVISI OD TOGA U ŠTA STE GA UVALJALI. LEPŠI JE VRUĆ, ALI I HLADAN SE ODLIČNO SLAŽE UZ KAFU I ČAJ, MLEKO ILI KAKAO. ONAJ SA UKUSOM CIMETA SE ODLIČNO SLAŽE UZ KUVANO VINO.

RECEPT ZA KOLAČ KOJI SE PRAVI U BEOGRADU I ZBOG KOJEG SE, VEROVALI ILI NE, I PO MINUSU STOJI U REDU NEKOLIKO DESETINA MINUTA, NISMO USPELI DA OTKRIJEMO.
EVO JEDNOG SLIČNOG.
SASTOJCI

– 250 mililitara mlakog mleka
– 50 grama šećera
– 20 grama kvasca
– jedno jaje
– 500 grama istopljenog maslaca
– 500 grama brašna
Potrebno za glazuru:
– 250 grama istopljenog maslaca
– 20 grama šećera
PRIPREMA

Svež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste. U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umesite i pustite da naraste sat vremena.
Napravite dugačke trake od testa. Drveni cilindar, na koji ćete zamotati testo, najpre premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite testo oko njega, a potom kao da je reč o oklagiji, valjajte cilindar sa testom po stolu kako bi se trake spojile. Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.
Kolač možete da pečte u roštilj rerni, ili na pravom roštolju, tako što ćete vrteti cilindar kako bi se testo ravnomerno ispeklo.
Tokom pečenja testo premažite šećerom i puterom.
Kolač je gotov kada dobije svetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga mešavinu sitno seckanih i mlevenih oraha ili badema, lešnika… Uvaljajte ga u ono što najviše volite.
Pošto se “roštiljanje” završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši.

No comments:

Post a Comment