Saturday, 19 November 2016

Ova bljka zauvijek će ubiti vašu želju za cigarama i šećerom, a svako može da je uzgaja u svom domu!


Svi znamo da je pušenje loše po zdravlje i da je teško ostaviti ga. Nikotin je jako opasan i zarazan,
čineći da žudite za njim sve više. Ako želite ostaviti pušenje, ovaj prirodan lijek je najbolji za vas.
Nedavna istraživanja pokazala su da ova biljka pomaže da ostavite nikotin i alkohol i uspješno
suzbija ponovnu želju za tim. Ona blokira sve signale u vašem mozgu koji vam šalju želju za
nikotinom. Ako želite ostaviti pušenje, dovoljno je da konzumirate vrlo malu količinu.

Stevija pripada redu hrizantema te potiče iz Paragvaja. Često je prije toga korišćena kao zaslađivač,
dok nije otkriveno njeno medicinsko dejstvo. Možete je naći i u vidu tečnosti ili praška i zdravo je
koristiti je u ishrani.


Stevija se preporučuje za sve one koji žele da smršaju i unormale svoj krvni pritisak. Dobro je
i za dijabetičare. Seviju možete koristiti i kao masku za lice kako biste zategli svoju kožu i učinili
je mekanom. Ova biljka dobra je protiv akni i kao preparat protiv starenja.
Ono što je najbolje od svega ovog jeste to što možete potpuno sami da je uzgajate. Ova biljka
raste tokom cijele godine, ali ne može da cvjeta na hladnim temperaturama. Ali, korjenje
ostaje čitavo i raste ponovo u proljeće. Zasadite je u saksiji od 30 cm i koristite kvalitetnu
zenmlju. Neka bude pod direktnim uticajem sunčevih zrakova i redovno je zalivajte da se ne
osuši.

Potrudite se da ima dosta prostora oko sebe. Raste oko 40cm u visinu u zavisnosti od sezone.
Najbolje sačekajte da prođe zima i nakon toga je zasadite. Ljeti je redovno zalivajte.
Stevija cvjeta i u jesen, zato možete ukloniti male bijele cvjetove kako bi izrasli novi. U ovo
vrijeme biljka raste i nisu svi listovi zdravi.
Listove osušite i moći ćete da ih koristite dosta dugo. Isjecite dršku i ostavite listove.
Poredajte ih na neku laganu tkaninu i osušite ih.


Lišće će se za jedan dan osušiti. Pokupite ih i stavite u posudu. Nakon toga ih isitnite u prah
rukom ili mašinom za mljevenje.
Prah čuvajte u dobro zatvorenoj posudi ili tegli i zasladite jelo i piće po želji.

No comments:

Post a Comment